Akaryakıt bayileri isyanda

Akaryakıt bayileri isyanda

IŞİD'in Musul Başkonsolosluğu'ndaki baskını sonrasında bölgedeki radikal terör örgütlerinin finansman kaynağı haline geldiği belirtilen Suriye'den Türkiye getirilen kaçak akaryakıt, Hatay ve Niğde dışında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'ndeki pek çok ilde bayileri isyan ettirdi. Tunceli, Elazığ ve Bingöl'deki bayiler, 7 Haziran'da Elazığ'da bir toplantı yaptı. Toplantıda, Suriye'den gelen kaçak nedeniyle satışlarının durma noktasına geldiğinden yakınan bayiler, "Tek litre akaryakıt satamıyoruz. Kapatmaktan başka çaremiz kalmadı" dedi.

Enerji yönetimi, başta Hatay olmak üzere akaryakıt sektöründen de gelen bilgiler doğrultusunda kaçak yöntemlerini tek tek belirledi. Enerji yönetiminin ve sektörde faaliyet gösteren şirketlerin yaptığı belirlemelere göre Suriye'den Türkiye'ye, şu dört yöntemle kaçak akaryakıt geliyor:
-Suriye ile Türkiye arasındaki Asi Nehri üzerinde 'ipli' bir sistem kuruldu. Dolu bidonlar, Suriye'den bu sistem üzerinden Türkiye'ye gönderiliyor. Boş bidonlar aynı hatla geri gönderiliyor.
-Plastik borularla iki ülke arasında hat oluşturuldu. Petrol sevkiyatı yapılıyor.
-Bidonlarla at arabaları üstünde getiriliyor.
-TIR ve kamyonlarda büyük kapasiteli tanklar yoluyla akaryakıt kaçakçılığı yapılıyor.

İLETİŞİME ÖZEL ÖNEM

Kaçakçılar, polise ve denetim birimlerine yakalanmamak için haberleşme konusuna özel bir önem veriyor. Hatay'da denetimlerin sıklaşması durumunda kaçak bir anda Niğde'ye kayıyor. Bu illerde denetimin yoğunlaşması durumunda kaçağın merkezi Doğu ve güney Doğu Anadolu Bölgeleri'ne kayıyor.

"FİYAT FARKI KORKUNÇ"

Sektör kaynakları, Suriye'den gelen akaryakıtın iç piyasada yasal ürüne göre çok ucuz olduğunu belirterek, "Türkiye'de bayide satılan bir litre benzin motorin, 4.5 TL dolayında. Suriye'den gelen motorinin litresi yerine göre 1.5 TL ile 2 TL'ye alıcı buluyor" dedi.
Sektör kaynakları, Suriye'den gelen motorini daha çok kamyon ve otobüslerde tercih edildiğini söyledi.

"SATIŞ YAPAMIYORUZ, İŞLETMELERİ KAPATACAĞIZ"

Türkiye'de daha önce kaçak, en çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde gündeme gelirdi. Suriye'den gelen kaçak akaryakıt bu bölgelerdeki dinamikleri de alt üst etti. Yasal yolla satış yapan bayiler işletmelerini kapatma noktasına geldi. Tunceli, Elazığ ve Bingöl'deki bayiler, 7 Haziran'da Elazığ'da bir toplantı yaptı. Toplantıda, Suriye'den gelen kaçak nedeniyle satışlarının ciddi biçimde düştüğünden yakınan bayiler, "Tek litre akaryakıt satamıyoruz. Kapatmaktan başka çaremiz kalmadı" dedi.