Akdemir: “naylon Faturanın Sorumlusu Biz Değiliz”

Akdemir: “naylon Faturanın Sorumlusu Biz Değiliz”

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Sekreteri Yücel Akdemir, naylon faturanın sorumlusunun kendileri olmadığını söyledi.
Samsun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) tarafından, serbest muhasebeci ve mali müşavirlere yönelik dönem sonu işlemleri eğitimi verildi. Düzenlenen eğitime; Samsun Vergi Dairesi Başkanı Zeki Yumbul, Vergi Denetim Kurulu Başkanı Halil Pak, TÜRMOB Genel Sekreteri Yücel Akdemir, SMMMO Başkanı Hayrul Kayar ve çok sayıda serbest muhasebeci mali müşavir katıldı.
Eğitim öncesi konuşan Başkan Hayrul Kayar, serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin sorunlarını dile getirdi.
Ardından konuşma yapan TÜRMOB Genel Sekreteri Yücel Akdemir, "Mesleki sorunlarla ilgili çok konuşulacak şey var. Ben sadece şunu ifade etmek istiyorum; E-birliğin zamanlamasıyla ilgili haksız rekabet yazılımının zamanlamasıyla ilgili iki tane önümüzde tartışmamız gereken gündem var. Bir tebliğ taslağı var, ikincisi de denetim ile ilgili bir yönerge taslağı var. Kamuoyunda öncelikle ikisinin birbirine karıştırılmaması gerekiyor. Tek tebliğ taslağı ayrı bir olay. Tek tebliğ taslağını özetlersek, zaten bizim yıllardır uyguladığımız şu an uygulamada olan tebliğlerin birleştirilmesi, sorumluluk açısından burada ufak tefek şeylerin dışında çok değişen bir şey yok. Bu tebliğdeki sorumlulukların hepsinin doğru olacağı anlamına da gelmiyor. Bunların bir kısmını kaldırmayı talep edebiliriz ama bildiğimiz sorumluluklar yıllardır bizim bu konuda gerek yönerge ile ilgili gerek buradaki sorumluluklarla ilgili söylediğimiz tek bir şey var. Bizim yetkilerimiz belli, sorumluluğun yanında yetki de olması lazım. Biz hiç kimsenin vergi dairesine gidip ona ait bir bilgiyi görebiliyor muyuz, böyle bir yetkimiz var mı? Mükellef açısından bakıyorlar. Yetkilerimiz belli yani dolayısıyla özellikle burada tartışılan naylon fatura. Naylon faturanın sorumlusu biz değiliz. Bakın Vergi Usul Kanunu’nun (VUK) hükümlerine uygun defter ve belgelere işlenmesinden, defter ve belgelere uygun beyannamenin düzenlenmesinden sorumluyuz. Bunun dışında bizim hiçbir sorumluluğumuz yok" diye konuştu.
Konuşmanın ardından TÜRMOB Genel Sekreteri Yücel Akdemir “E-birlik uygulamaları” konusunda, Luca Ürün Yöneticisi Cenk İçer “E-fatura ve e-defter” uygulamaları konusunda ve TÜRMOB Denetim Kurulu Başkanı Nazım Anıl da “Dönem sonu işlemleri” konusunda katılımcılara eğitim verdi.