AKP'yi örnek aldı ama...

AKP'yi örnek aldı ama...
Tunus’ta halk ayaklanması sonrası düzenlenen ilk genel seçimi İslamcı parti Ennahda’nın kazanmasının ardından, önceki günkü 2. genel seçimden sürpriz sonuç çıktı.

Genel seçimde Laik parti Nida Tunus (Tunus’un Çağrısı) birinci geldi.

Ennahda toplumsal protestolar karşısında “ulusal uzlaşma hükümetine” gitmiş ve uzlaşmayla yeni anayasanın kabul edilmesi sayesinde yeni bir Mısır faciası önlenmişti. Ama bunlar İslamcı partiye 2. seçim zaferini getirmedi.

Nahda’dan tebrik

Raşid Gannuşi’nin liderliğindeki Ennahda, “İslamla demokrasiyi birleştirme” iddiasıyla AKP’yi örnek alırken, bu seçim kampanyasında AKP’nin reklamlarını kopyaladı.

Örneğin bir filmde, tıpkı AKP reklamındaki gibi, Tunus bayrağı karanlık bir el tarafından indiriliyor, bunu gören Tunus halkı koşuyor ve bir insan kulesi tarafından bayrak yeniden göndere çekiliyordu.

Bu seçime katılım 2011’deki yüzde 51 oranını bile geçip yüzde 62’yle rekor oluşturdu. 87 yaşındaki eski bakan ve başbakan Bacı Kaid es Sebsi’nin ayaklanma sonrası 2011’de kurduğu Nida Tunus, Facebook sayfasından “Kazandık. Çok yaşa Tunus” duyurusu yaptı. Ardından Ennahda da, Nida’yı tebrik etti.

Sandıkların yarısından fazlası açıldığında Nida yüzde 38.24, Ennahda 31.33, Özgür Milli Birlik Partisi 7.83 oranında oy aldı. 69 partinin yarıştığı seçimde, bu üçünün yanı sıra 14 parti daha meclise girdi. 217 vekilli mecliste Nida 83, Ennahda 68 vekillik kazandı. Oysa 2011’de Nahda yüzde 37 oyla 89 milletvekili çıkarmıştı. Bu sonuçlarla koalisyon kaçınılmaz. İşadamları, sendikacılar ve devrik lider Bin Ali dönemi siyasilerini buluşturan, Fransa’dan bağımsızlığın kazanılması sonrası ilk lider olan Habib Burgiba’nın “modernleşme” programını canlandırmayı amaçlayan Nida’nın hükümeti kurmakla görevlendirilmesi bekleniyor. Gannuşi, “Kim birinci
fark etmez. Aslolan, Tunus’un milli birlik hükümetine, siyasi uzlaşmaya ihtiyaç duymasıdır” dedi.