Akşehir Sokaklarında Sağlıklaştırma Çalişmalari Yapılacak

Akşehir Sokaklarında Sağlıklaştırma Çalişmalari Yapılacak

Konya’nın Akşehir ilçesinde Çimenli ve Anıt Mahalleleri arasında yer alan Değirmen Sokak’taki yapılarda Sokak Sağlıklaştırma Projesi uygulanacak.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, “Çimenli ve Anıt Mahallerimizdeki Değirmen Sokak üzerinde bulunan yapıların Sokak Sağlıklaştırma Projeleri, Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmıştır. 2014 yılı Kasım ve Aralık aylarında 1.700.000 TL’lik proje için yaptığımız başvuru ve girişimler sonucunda 30.12.2014 tarihinde Konya Valiliği, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Doğal Kaynaklar Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü tarafından Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik doğrultusunda 850.000 TL ödenek tahsis edilmiştir. Geriye kalan kısım belediyemiz bütçesinden karşılanacaktır. Değirmen Sokak üzerinde Sokak Sağlıklaştırma projesi yapılacak 65 adet yapı bulunmaktadır. Bunlardan 17 tanesi tescillidir” dedi.
Sokak Sağlıklaştırma projesinin amaçları hakkında da bilgi veren Başkan Akkaya, “Projenin amacı, sınırları ilgili koruma bölge kurulunca onaylanan alanda tescilli ve tescilsiz taşınmaz kültür varlıklarının sokağa bakı veren cepheleri ile birlikte avlu duvarları, müştemilat, çeşme gibi mimari elemanların özgün sokak dokusu ve kentsel mobilyaları ile birlikte korunması, sağlıklaştırarak yaşatılması ve çağdaş yaşama katılmasının sağlanmasıdır. Bunların yanı sıra sokak dokusunu tanımlayan tüm öğelerin korunması; Tarihi ve kültürel varlıkların değerlerinin korunarak geleceğe kuşaklara taşınması; Bu doğrultuda turizmi geliştirerek bölgemizin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmaktır” dedi.
Değirmen Sokak’taki Sokak Sağlıklaştırma çalışmaları kapsamında 65 adet yapının restorasyonunun yapılacağını kaydeden Başkan Akkaya, “Bu restorasyon projesi sayesinde bu yapılar hem turizme kazandırılacak hem de vatandaşlarımızın daha iyi konutlarda ikamet etmesi sağlanmış olacaktır. Hazırlıkları devam eden projenin ihalesi kısa sürede gerçekleştirilerek restorasyon çalışmaları başlayacaktır. Bu projenin gerçekleşmesinde büyük katkı sağlayan Milletvekilimiz Dr. Mustafa Baloğlu ile Konya Valimiz Muammer Erol’a teşekkür ederim” diye konuştu.
Akşehir’de 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında belirlenen Kentsel Sit Alanı 61.61 Ha olup, bu alanda yaklaşık 1518 adet bina; ayrıca 7 adet cami, 6 adet türbe, 2 adet müze, 1 adet medrese, 86 adet konut, 1 adet havuz, 6 adet hamam, 4 adet okul, 1 adet kilise, 3 adet çeşme, 1 adet gar binası, 1 adet banka, 1 adet han, 3 adet sur ve kale kalıntısı, 2 adet köprü, 1 adet mezar, 49 adet dükkan, 1 adet şehitlik olmak üzere toplamda 176 adet taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli yapı bulunmaktadır. Sokak Sağlıklaştırma Projesi kapsamında Değirmen Sokak, Köprü Sokak, Yokuşbaşı Sokak, Hacıhamza Sokak, Seydi Mahmut Hayrani Sokak, Türbe Sokak, Ulu Cami Sokak ve Arastada toplam 403 adet yapı bulunmaktadır. Bu yapılardan 35 adedinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyonu yaptırıldı.