Alibaba halka açılıyor

Alibaba halka açılıyor

Dünya'nın en çok tercih edilen alışveriş sitesi Alibaba, New York Borsası'na çıkmaya hazırlanıyor. Alibaba'nın hisseleri bugün New York Menkul Kıymetler Borsası'nda (NYSE) halka arz edilecek.

Şirketin halka arzının "tarihin en büyük borsa açılımı" olması bekleniyor.

Çinli e-ticaret devi Alibaba'nın hisseleri, NYSE'de 'baba' simgesiyle işlem görecek. Yatırımcıların beklediği halka arzın hacminin 25 milyar doları aşarak, tarihin en büyük borsa açılımı olacağı öngörülüyor. Şirketin ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na gönderdiği raporda, halka arz işlem hacminin 25,03 milyar dolara ulaşabileceği belirtilmişti.

Alibaba'dan yapılan son açıklamada, daha önce 60-66 dolar olarak duyurulan halka arz fiyat aralığı, 66- 68 dolara yükseltildi. Şirketin son yıllarda hızla artan kar oranının yatırımcıların dikkatini çektiğini kaydeden analistler, fiyattaki revizenin hisselere olan talebin beklentinin üstünde olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti. Alibaba Group'un bu yılın ikinci çeyreğine ait net karı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 46 artarak, 2,54 milyar dolara ulaşmıştı.

Yıllık cirosu 300 milyar doları aşan Alibaba Group'un kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Jack Ma, yarın gerçekleşecek halka arza ilişkin son açıklamasında, "Küresel bir şirket olmayı umuyoruz, bu yüzden ABD'de halka açıldıktan sonra, Avrupa ve Amerika'da hızlı büyüyeceğiz. Bununla birlikte Asya'daki faaliyetlerimizi ikinci plana atmayacağız" dedi.

Alibaba'nın halka arzına dünyanın en büyük finans kuruluşları aracılık ediyor. Şirketin hisselerini satma hakkı verilen garantör bankaların içinde Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan Chase, Credit Suisse Group, Deutsche Bank ve CitiGroup gibi isimler yer alırken, İngiliz Barclays'in başgarantör olarak seçildiği belirtildi.

Halka arz projesinin, Alibaba'nın piyasa değerini yaklaşık 167 milyar dolara taşıması ve böylece şirketin Amerikalı rakipleri eBay ve Amazon'u geride bırakması bekleniyor.

Ancak analistler, Alibaba'nın büyüme hedeflerinin Amazon ve eBay için henüz ciddi bir tehdit oluşturmadığını çünkü şirketin ABD pazarında yeteri kadar tanınmadığı yorumunu yaptı.