Alman Bakan Merk’den Fatma Şahin’e Ziyaret

Alman Bakan Merk’den Fatma Şahin’e Ziyaret

Almanya Bağımsız Bavyera Eyaleti Devlet Bakanı Dr. Beate Merk, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i ziyaret etti.
Merk’e Gaziantep ile ilgili bir takım bilgiler aktaran Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, dünyada başka savaşların olmaması için ülkelere ve onların yöneticilerine büyük görevler düştüğünü söyledi.
Bakan Merk’e Gaziantep’in çok güçlü bir ekonomik yapıya sahip olduğunu ifade eden Şahin, Almanya’nın Gaziantep sanayisi için 1. pazar olduğunu belirtti. Şahin, Merk’e Gaziantep’teki Suriyeli mültecilerin durumlarını da özetledi.
Almanya’nın dünyaya çok daha güçlü ve önemli mesajlar verebilecek kapasitede olduğunu ifade eden Şahin, “Çünkü siz herhangi bir ülke değilsiniz. Dünyaya önemli mesajlar verebilecek bir ülkesiniz. Çok güçlü bir ülkenin güçlü bir eyaletinin liderisiniz. Uluslararası arenada eğitim meselesini gündeme getirebilir siniz. Çünkü bu sadece Türkiye’nin meselesi değil” dedi.
Başkan Şahin, uluslararası toplumların nazarında daha güçlü projeleri, daha hızlı bir şekilde koordinasyonunu yaparak harekete geçirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Dünya’da savaşın barışa olumsuz etki yaptığının altını çizen Şahin, dünya gündemini daha sıcak tutan savaşın engellenmesi için daha güçlü bir yapının ortaya çıkarılması gerektiğini kaydetti. Şahin, “Dünya yaşanan olaylara bakılınca bölgesel farklılıklar yaşanıyor. Halbuki insanoğlu nerede yaşarsa yaşasın, dili, dini, mezhebi ve rengi ne olursa olsun bizlerin bu insanların yaşam hakların korumak en temel görevlerimiz olmalı. Dünya iki büyük savaş geçirdi. Bunlardan hiç mi örnekler alınmadı. Bizim gibi makamlarda olan yöneticilere bu konuda büyük işler düşüyor. Daha iyi ve yenilikçi reformlar yapmak gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
AB ÜLKELERİNDE YAŞAYAN SURİYELİLERİN İKİ KATI GAZİANTEP’TE YAŞIYOR
Fatma Şahin, 4 yıldan bu yana yaklaşık 1,5 milyon Suriyeli mültecinin Türkiye’ye giriş yaptığını ve bu sayının yaklaşık 350 bininin Gaziantep’te yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını belirtti. Gaziantep’te bulunan Suriyelilerle sosyal sorunların arttığına değinen Şahin, “Hükümet, şehir halkı, belediye ve sivil toplum kuruluşları ile çok ciddi sosyal destek programları gerçekleştiriyoruz. AB ülkelerinde bulunan 150 bin Suriyeli mültecilerin 2 katı Gaziantep’te bulunuyor. 50 bin Suriyelinin 30 bini kampta 270 bini ise Gaziantep şehrinin genelinde yaşıyor. Bu sayının daha fazla su, konut, yol, sosyal destek, maddi, manevi her türlü desteğe ihtiyacı var. Bunun yanı sıra eğitim alanında da yardıma ihtiyaç duyulan 60 bin Suriyeli öğrenciden sadece 20 binine eğitim verebiliyoruz. Eğitimin önemli olduğunu biliyoruz ve cahil bir toplumun ilerde terör örgütünün ciddi bir kaynağı olduğunu düşünüyoruz. Bu konularda altyapının sağlam oluşması için Almanya gibi bir ülke ile işbirliği yapmak istiyoruz. Bunu da koordineli bir şekilde gerçekleştirip en kısa zamanda harekete geçirmek istiyoruz” diye konuştu.
Türkiye’nin çok güçlü müttefiklerinin olduğunu vurgulayan Başkan Şahin, “Son ekonomik krizde ayaklarının üstünde durmayı başaran Türkiye dünyaya örnek teşkil etmiştir” dedi.
Merk ise, Gaziantep’in Suriyeli mültecilere karşı göstermiş olduğu yardımlarla adının sadece Almanya’da değil tüm dünyada duyulduğunu söyledi.
Başkan tarafından kendisine verilen bilgi için teşekkür eden Merk, tablonun oldukça açık olduğunu ağırlık teşkil eden konuların eğitim ve güvenlik sorunları olduğunu söyledi. Barış misyonu ile ağır bir yükün altına girildiğini, genellikle hiçbir ülkenin böyle bir sorumluluğa girmediğini ifade eden Merk, “Devamlı mültecilerden "Misafir" diye bahsediyorsunuz. İlk başlarda bunun altında bir süsleme mi var? diye düşünüyordum. Fakat bu sorunlara dostça yaklaşımınızdan etkilendiğimi belirtmek isterim. Türkiye, Suriyeli mültecilere dostça yaklaşıyor ve büyük bir olayın patlak vermemesinin de devlet politikası olduğunu anladım” açıklamasını yaptı.
Konuşmaların ardından Başkan Şahin, Bakan Merk’e Gaziantep’e has bakır işlemeli tabak hediye ederken, Bakan Merki ise Başkan Fatma Şahin’e özel yapımlı bir şal hediye etti.