Alman Kazı Heyeti Tapınak Yolunun Trafiğe Kapatılmasını İstedi

Alman Kazı Heyeti Tapınak Yolunun Trafiğe Kapatılmasını İstedi

Aydın’ın Didim ilçesinde Apollon Tapınağı ve çevresinde kazı yapan Alman Arkeoloji Enstitüsü Tapınağın önünden geçen yolun trafiğe kapatılması için Aydın Anıtlar Kuruluna dilekçe verdiği öğrenildi.
Didim’de Hisar Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve Binlerce Yıllık Apollon Tapınağının önünden geçen yol, Mart 2013 tarihinde İl Trafik Komisyonu kararınca tek yönlü olarak trafiğe açılmıştı. Apollon Tapınağı ve çevresinde yıllardır kazı çalışmalarını yürüten Alman Arkeoloji Enstitüsü ise bu yıl Aydın Anıtlar kuruluna verdiği dilekçede yolun tamamen trafiğe kapatılmasını istedi. Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından yolun kapatılmasıyla ilgili başvuru yazısında “Özgürlük Caddesi olarak ta bilinen yolun yapılan çevre düzenlemesi sonucunda yeniden trafiğe açıldığı, Projenin hedef ve amaçlarına ulaşmadığından çevre sakinlerinin endişelerinin olduğu, güzergahta can güvenliğinin dikkate alınmadığı, ileride yaşanabileceklerden dolayı projenin bütünlüğünün bozulacağı” bildirilirken belirtilen sebeplerden dolayı Kazı Başkanı Prof. Dr. Helga Bumke’nin imzasıyla yolun trafiğe kapatılması istendi.
Didim Belediyesine konuyla ilgili gönderilen yazıda ise “İl Trafik Komisyonu kararınca yolun Mart 2013’te tek yönlü olarak trafiğe açıldığı, Alman Arkeoloji Enstitüsünün 2 Eylül 2014 tarihinde yolun trafiğe kapatılması yönünden talebini” ilettiği öğrenilirken, belediye konuyla ilgili Aydın valiliğine yazı gönderdiği öğrenildi.
Aydın Valiliği ise konuyla ilgili olarak verdiği cevabında konunun Aydın Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezinin yürüttüğünü, Büyükşehir Belediyesi yasası çerçevesinde konuyla ilgili tedbirlerin belediyelerin görevleri arasında yer aldığını ve konuyla ilgili Büyükşehir Belediyesi Koordinasyon Merkezine bilgi verileceği belirtildi.