Alp Gürkan soruşturmasında neler oluyor?

Alp Gürkan soruşturmasında neler oluyor?

Nöbetçi Mahkeme, 301 madencinin öldüğü faciada ‘Soma Holding’in sahibi Alp Gürkan’ın kusurlu olduğunu gösterir elde yeterli belge ve bilgi olmadığı’ gerekçesiyle gözaltı talebini reddetti. Gürkan ifade için de mahkemeye gitmedi.

Nöbetçi mahkemenin elde yeterli delil ve bilgi olmadığı gerekçesiyle gözaltı talebini reddettiği öğrenildi. Savcılık nöbetçi mahkemenin kararının kaldırılması için üst mahkemeye itirazda bulundu. Savcılık, Maden işletmesini denetleyen, projesini onaylayan, üretim için olumlu raporu veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri ve denetçilerini de soruşturmaya dahil etti. Adliye önünde madencilerin eylemi ise dün de gün boyunca devam etti.

GÜRKAN ARANMAYACAK

Tutuklanan işletmenin Genel Müdür Ramazan Doğru’nun, sorumluluğun kendisine ait olduğuna dair sunulan belgedeki imzanın sahte olduğunu belirtmesi üzerine soruşturma savcıları önceki gün, İşadamı Alp Gürkan’ı “şüpheli” sıfatıyla ifadeye çağırdı. Alp Gürkan dün sabaha kadar ifade vermeye gelmeyince savcılık bu kez hakkında “gözaltı ve yakalama” kararı çıkarılması için mahkemeye başvurdu. Nöbetçi Mahkeme, “Gürkan’ın kusurlu olduğunu gösterir elde yeterli belge ve bilgi olmadığı” gerekçesiyle gözaltı talebini reddetti.

SAVCI ÜST MAHKEMEYE İTİRAZ ETTİ
Soruşturma savcıları nöbetçi mahkemenin kararının kaldırılması için üst mahkemeye itirazda bulundu. İtirazın bugün değerlendirilmesi bekleniyor. Savcıların talebini üst mahkeme olumlu bulursa Alp Gürkan hakkında gözaltı ve yakalama kararı çıkarılabilecek.

BAKANLIK MÜFETİŞLERİ DE SORUŞTUMAYA DAHİL

Manisa Barosu’nun işletmeyi denetleyen, üretime uygunluk projesini onaylayan ve olumlu rapor veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri ile proje sorumluları ve denetçileri hakkındaki suç duyurusunu savcılık işleme koydu. Soruşturma savcısının, ön bilirkişi raporu, işletmenin log kayıtlarındaki uygunsuzluk ve verilen ifadeler doğrultusunda Bakanlık çalışanlarının da önümüzdeki günlerde şüpheli sıfatıyla ifadelerine başvuracağı kaydedildi.

MAĞDURLAR İFADE VERİYOR
Bu arada madende yaralı veya sağ kurtulan bazı madenciler bugün Soma Adliyesi’ne gelerek soruşturma savcılarına tanık, mağdur ve müşteki sıfatıyla ifade verdiler. Verilen ifadeler doğrultusunda yeni gözaltıların da olabileceği kayeddildi.

39 kişinin ifadesi alındı
AKHİSAR Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütelen soruşturma kapsamında 39 şüpheli belirlendi. Bu kişilerden 3 kişinin olayda vefat etmesi nedeniyle 36 kişi gözaltına alındı. Bunlardan aralarında İşletmenin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile Genel Müdür Ramazan Doğru’nun da bulunduğu 8 kişi mahkemece tutuklanırken, 9’u hakkında adli kontrol kararı verildi. Şüphelilerden 11’ini savcılık, 8’ini ise mahkeme serbest bıraktı.

Adliye önünde oturma eylemi
SOMA Adliye binası önünde madenciler ve ailelerininin önceki gün başlattığı oturma eylemi dün de devam etti. Maden-İş yöneticilerinin faciayla ilgili kendilerine açıklama yapmasını isteyen 100 kişilik grup, çalışma koşullarının düzeltilmesine yönelik çözüm bulununcaya kadar eylemlerine devam edeceklerini açıkladılar. Madencilere, vatandaşlar da destek verirken, ilçedeki esnaf da madencilere yemek ve içecek ikram etti.

Basın terketmedi
SOMA’DAKİ maden faciası soruşturmasını yürüten Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner’in “Soruşturmanın selameti, adil bir yargılamanın yapılabilmesi, şüphelilerin lehine veya aleyhine olan delillerin toplanabilmesi, lekelenmeme hakkı, masumiyet karinesi, mağdurların haklarının korunabilmesi için bu aşamada Soma Adliyesi ve çevresinde soruşturma ile ilgili bilgi talep edilmemesinin yararlı olacağı, açıklamaların kamuoyuna yazılı olarak duyurulacağı, başta Soma’da bulunan vatandaşlarımız olmak üzere Soma Adliyesi ve çevresinde bulunan basın mensuplarının Adliye binasına giriş ve çıkışlarda sorun yaşanmaması için o bölgeden ayrılmalarının yararlı olacağı değerlendirildilmektedir” yönündeki açıklamasına rağmen gazetecilerin adliye önünü terk etmediği görüldü. Canlı yayın araçları, muhabir, foto muhabirleri ve kameramanların adliye önündeki nöbeti devam ediyor.

Polisler hakkında suç duyurusu
ANKARA’dan Soma’ya destek vermek için gelen aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile 7 avukatın polis tarafından zor kullanarak gözaltına alınması yargıya taşındı. “Soma İçin Adalet” Platformu kuran Çağdaş Hukukçular Derneği üyeleri polisin kendilerini hukuksuz bir şekilde gözaltına aldığını iddia ederek emniyet müdürü ve polisler hakkında Soma Cumhuriyet Savcılığı’na dün suç duyurusunda bulundu.