Altın ticareti dibe vurdu!

Altın ticareti dibe vurdu!

İhtacat Nisan ayında bir önceki yıla göre yüzde 7,9 artarak 13,4 milyar dolara yükseldi. İthalat ise yüzde 9,5 azalarak 20,6 milyar dolara geriledi.

Böylelikle ticaret açığı Nisan'da yüzde 30 azalarak 7,2 milyar dolara indi.


Altının da içinde bulunduğu kıymetli taş ihracatı Nisan ayında geçen yıla göre yüzde 42 azalarak 377,3 milyon dolara indi. Altın ithalatı da yüzde 83 azalarak 2,5 milyar dolardan 433 milyon dolara indi. Böylelikle toplam altın ticareti yüzde 75 azaldı.

Altın geçen ay en çok ithalatı yapılan 3. kalemken bu ay 8. sıraya düştü. Altın ihracatı da, satılan kalemler içinde 10. sıraya düştü.

İsviçre’ye yapılan ihracat 2014 yılı Mart ayında 1.3 milyar dolar olmuştu. Şubat'ta Mart ayında İsviçre'ye yapılan ihracat sadece 63,7 milyon dolardı.

Ocak-Mart döneminde de İsviçre'ye yapılan ihracat bir anda geçen yıla göre 185.4 milyon dolardan 2,2 milyar dolara sıçramıştı.


Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat %7,3 azaldı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2014 Nisan ayında bir önceki aya göre ihracat %7,3 azaldı, ithalat %1,5 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2014 yılı Nisan ayında önceki yılın aynı ayına göre ihracat %7,8 arttı, ithalat ise %9,2 azaldı.

HSBC Portföy yönetiminin beklenenden fazla gelen dış ticaret açığının piyasa için olumsuz baskı yaratabileceğini belirtti."12 aylık kümülatif dış ticaret açığındaki normalizasyon surecinin devam ettiğini görüyoruz. Bu durumun önümüzdeki aylarda devam edip etmeyeceğini tayin edecek en önemli faktörün iç talep gelişmeleri olacağını hatırlatırken, tüketimi teşvik edecek politikaların -faiz indirimleri, tüketim teşvikleri vs.- Türkiye'nin dış dengelerindeki normalizasyon surecini sekteye uğratabileceğini hatırlatıyoruz. Piyasalar acısından bakıldığında beklentilerin üzerinde gelen dış ticaret rakamlarından sinirli negatif bir piyasa etkisi bekliyoruz. "

Borsa güne sınırlı yükselişlerle baslarken, gösterge tahvil %8.53 seviyelerine geriledi. 10 yıl vadeli tahvilin faizi %9.14 seviyelerinde bulunuyor. Bununla birlikte dolar kuru da 2,09'a yakın işlem görüyor.