Android'leri vuran güvenlik açığı telefonunuzu da vurdu mu?

Android'leri vuran güvenlik açığı telefonunuzu da vurdu mu?

Son zamanlarda Android üzerindeki açıklar çok sık gündeme geliyor. Ama bunlardan belki de en önemlisi, 950 milyondan fazla cihazı etkilediği söylenen Stagefright açığı. Bu açık nedeniyle hacker'lar, sadece bir multimedya mesajı göndererek cihaza erişim sağlayabiliyor. Siz mesajı açmasınız bile, hacker cihazınızdan video veya fotoğraf kaydı yapabiliyor. Bu sayede tüm bilgilerinize ulaşılabiliyor ve telefonunuzla yaptığınız her şey takip edilebiliyor.

Şu ana kadar, açık için yayınlanan yama sadece Nexus cihazlara ulaşmış durumda. Diğer üreticilerin ise, halen yama üzerinde çalıştığı konuşuluyor.

Peki ama sizin telefonunuz bu açıktan etkileniyor mu? Bunu anlamanın yolu, açığı ortaya çıkartan Zimperium zLabs'ın yayınladığı uygulamayı çalıştırmak. Öncelikle Google Play'den Stagefright Detector uygulamasını buradan indirin. Uygulamayı çalıştırın ve "Begin Test" seçeneğine dokunun. Eğer cihazınızın risk altında olduğunu görürseniz, yeni bir güncelleme olup olmadığını kontrol edin.

Muhtemelen üreticiniz (eğer Nexus kullanmıyorsanız) henüz güncellemeyi yayınlamamış olacak. Bu durumda bilmediğiniz kaynaklardan gelen MMS mesajlarını açmayın. Eğer SMS uygulaması olarak Hangouts'u kullanıyorsanız, "SMS'leri otomatik olarak al" seçeneğini kapatın.

Şimdilik yapabilecekleriniz bu kadarla sınırlı. Kesin çözüm için, üreticinizin gerekli güncellemeyi yayınlamasını beklemeniz gerekecek.