Angajman kuralları değişti! Yaklaşan vurulacak

Angajman kuralları değişti! Yaklaşan vurulacak

Türkiye, Suriye sınırındaki gelişmeleri yakından izlerken, uluslararası hukuktan doğan haklarını kullanabilmek için angajman kurallarını değiştirme kararı aldı.

Sabah'ın haberine göre daha önce Esad rejimine karşı angajmanı değiştiren ve "Misli ile karşılık" konumuna geçen Türkiye, IŞİD terör örgütünü de angajman kapsamına alıyor. Yeni angajman kuralları bu haftadan itibaren uygulamaya konacak. Asker sınırda IŞİD kaynaklı tehditlere yanıt vermek için her durumda emir alması beklenmeyecek. Karşılığı anında olacak. Daha önce DAEŞ militanlarının ellerinde silahlarla sınıra yakın yerlerde görüntüleri basına yansımıştı. Artık bu görüntülerin de önüne geçilecek. Sınıra yaklaşan tüm silahlı unsurlar tehdit olarak algılanacak. Suriye askeri unsurları gibi IŞİD militanları da, sınırı daha geçmeden sınıra yakın bölgede vurulabilecek. En ufak tacize misli ile karşılık verilecek. Bu müdahale kara, deniz ve havada da geçerli olacak. Sınırdaki askeri tedbirlerin artırılması da gündeme gelecek.

ÖRGÜTE ANGAJMAN İLK

Bir ülkenin başka bir ülkeden kaynaklı tehdidi nasıl ele alınacağını ve nasıl mücadele edileceğini belirlediği angajman kuralları örgütler yada başka grupları kapsama almıyordu. Suriye'nin tacizleri ve Türk jetini düşürmesi ile başlayan süreçte angajman kuralları değişmiş, tüm Suriye rejim unsurları tehdit olarak kabul edilmiş, sınıra yaklaştığı andan itibaren vurulması talimatı verilmişti. Suriye'den yapılan taciz atışlarına, topçu ateşleri ile karşılık verilmişti. Sınıra yaklaşan helikopter, uçak ve İHA'lar vurulmuştu.

BATI'YA EN GÜÇLÜ MESAJ

Angajman kurallarının değişmesi dünyaya da güçlü bir mesaj olacak. Batı ülkeleri zaman zaman Türkiye'ye sınır geçişlerinde yeterli önlem almamakla suçluyordu.

FIRAT'IN BATISI KIRMIZI ÇİZGİ

Angajman kurallarının kapsamının genişletilmesi ile birlikte, Türkiye'nin Suriye'deki olası müdahalesinin çerçevesi de belirlendi. Yapılan tüm toplantılar sonrası IŞİD tehdidine karşı sınır güvenliğinin güçlendirilmesi, Suriye'nin kuzeyinde yeni bir devlet kurulması ile mücadele edilmesi ve Türkmenlerin güvenliği ana konular olarak belirlenirken tüm bunlara karşı önlem kapsamında "Fırat'ın batısı kırmızı çizgimizdir" denilerek, müdahalenin alanı belirlendi.