Ankara Barosu Avukatı Akyol’dan Hdp’ye Suç Duyurusu

Ankara Barosu Avukatı Akyol’dan Hdp’ye Suç Duyurusu

IŞİD’in Suriye sınırındaki Kobani’ye yönelik saldırılarını protesto amaçlı "sokağa çıkma çağrısı"nda bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında, "Devletin birliği ve ülke düzenini bozmak" suçundan dava açılması istendi.
HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş başta olmak üzere, parti yöneticileri hakkında "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyan" ve "Devletin birliği ve ülke düzenini bozmak" iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu.
Ankara Barosu avukatlarından Yunus Akyol tarafından hazırlanan HDP’yle ilgili suç duyurusu dilekçesi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edildi. Dilekçede, HDP eşbaşkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri dahil tüm yöneticilerinin, IŞİD’in Kobani’ye saldırılarını bahane ederek halkı silahlı isyana tahrik ve teşvik ettiği, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozduğu belirtildi.
Dilekçede HDP’nin Merkez Yürütme Kurulu (MYK), 6 Ekim Pazartesi günü "Kobani" gündemiyle toplandığı ve basına gönderilen "Halklarımıza acil eylem çağrısı" notuyla Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve yasal mevzuata aykırı olarak Kobani’ye olan IŞİD saldırılarını protesto etmek için sokağa çıkma çağrısında bulunduğu belirtilerek, "Basına gönderilen açıklamada, ’Kobane’de durum son derece kritiktir. IŞİD saldırılarını ve AKP iktidarının Kobane’ye ambargo tutumunu protesto etmek üzere halklarımızı sokağa çıkmaya ve sokağa çıkmış olanlara destek vermeye çağırıyoruz. Kobane’de yaşanan katliam girişimine karşı 7’den 70’e bütün halklarımızı sokağa, alan tutmaya ve harekete geçmeye çağırıyoruz. Bütün uluslararası kurumlar, demokratik kitle örgütleri, emek ve meslek örgütleri, kadın ve gençlik örgütleri, demokratik güçler Kobane’de yaşanan vahşete karşı harekete geçmelidir. Bundan böyle her yer Kobane’dir. Kobane’deki kuşatma ve vahşi saldırganlık son bulana kadar süresiz direnişe çağırıyoruz" denilmiştir" ifadelerine yer verildi.
Dilekçede ayrıca, bu çağrı üzerine Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Kobani saldırılarını protesto etme amacıyla olduğu ileri sürülen eylemlerde onlarca vatandaşın hayatını kaybettiği, kolluk kuvvetleri de dahil yüzlerce vatandaşın yaralandığı, işyerleri, evler ve kamu mallarının hasar gördüğü, birçok şehirde eğitime ara verildiği, sokağa çıkma yasağı uygulanmak zorunda kalındığı kaydedildi.
HDP’nin "Sokağa çıkın" çağrısının 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyan" başlıklı 313. Maddesine ve "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" başlıklı 302. maddesine açıkça aykırı olduğu belirtildi.
Söz konusu nedenlerle HDP yöneticileri hakkında soruşturmanın yapılarak, 5237 sayılı Kanun’un 302. ve 313. maddelerine göre cezalandırılmaları için haklarında kamu davası açılması talep edildi.