Ankara’dan Obama’ya kritik mesaj

Ankara’dan Obama’ya kritik mesaj

Çavuşoğlu, Türkiye’nin ABD yönetiminden isteklerini verdiği 4 mesaj ile özetledi. Allen ise IŞİD ile mücadelede her ülkenin katkısının farklı olacağı bilgisini Ankara’ya iletti.

IŞİD'in Kobani saldırısı ve Suriye'de etkinliğini artırmasının ardından Obama'nın özel temsilcisi Ankara'ya geldi. Çavuşoğlu, bu akşam Özel Temsilci Allen'ı kabul etti. Görüşmede; IŞİD'in Suriye ve Irak'taki etkinliği bütün boyutlarıyla ele alındı

Türk askerini övdü

Bu görüşme ve temsilci aracılığıyla Türkiye’nin görüşleri doğrudan ABD Başkanı Obama’ya iletilmiş oldu. Türkiye’nin ilettiği bu görüşlerden önce Obama’nın temsilcisinin dediklerine bakmak gerekiyor.

Alınan bilgilere göre; Allen, Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmede, daha önce Afganistan’da görev yaptığı hatırlattı. Allen, Afganistan’daki Türk askerlerini yakından gözlemlendiğini belirterek, Türk askerinin profesyonelliğini ğini övdü. Allen, ayrıca Musul’da rehin alınan Türk Başkonsolosu ile personelinin serbest bırakılmış olmalarından dolayı memnuniyetini dile getirdi. Allen, Türkiye’nin Irak ve Suriye’den gelen ve sayıları 1.5 milyonu aşan mültecilere Türkiye’nin sahip çıkmasını ve insani yardımda bulunmasıyla ilgili teşekkürlerini de aktardı.

Her ülkeden farklı katkı

Allen, Çavuşoğlu’na daha önce yaptığı yaptığı temaslar hakkında da bilgi verdi. Allen, IŞİD ile mücadelede atılması gereken adımlarla ilgili ülkesinin görüşlerini anlatarak, “Bölgedeki güvenlik tehditlerinin ortadan kaldırılması için her ülke farklı şekilde katkı sunacak” dedi.

Türkiye’nin Obama’ya 4 mesajı

Çavuşoğlu ise Allen’a, Türkiye’nin görüşlerini ana hatlarıyla şöyle özetledi:
*Suriye ve Irak’ta terör örgütlerinin neden olduğu güvenlik sorunu kapsamlı bir strateji ile çözülmeli.
*1.5 milyonun üzerinde misafirimiz var. Uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge Türkiye’ye yönelik mülteci akının durması içing erekli.
*Suriye , Irak ve bölgedeki güvenlik sorunlarının temelinde Esad rejimi ve bu rejimin hala sürüyor olması yatıyor.
*Suriye’deki siyasi transformasyon Cenevre Deklarasyonu çerçevesinde gerçekleşmeli.
Görüşmede, Obama’nın özel temsilcisine Türkiye’nin mültecilere yönelik ve maliyeti 4 milyar doları aşan insani yardımları hakkında kapsamlı bilgi verildi.

Yabancı savaşçıların geçişi engelleniyor

Çavuşoğlu, IŞİD saflarına katılan yabancı savaşçıların Suriye ve Irak’a geçişleri konusunda alınan tedbirlerle ilgili olarak da Allen’a bilgi verdi. Çavuşoğlu, marjinal gruplara gelir sağladığı iddia edilen akaryakıt kaçakçılığının engellenmesi konusunda alınan önlemler hakkında da izahatta bulundu.
Alınan bilgilere göre; Obama’nın özel temsilcisi bu akşam Dışişleri Bakanı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile da ayrıca görüştü.