Anzer’in Poleni Balından 10 Kat Şifali

Anzer’in Poleni Balından 10 Kat Şifali

Dünyaca Ünlü Anzer Balı’nın üretildiği Rize’nin İkizdere İlçesi Anzer Yaylası’nda üretilen polenin balından 10 kat daha faydalı olduğu belirtildi.
Anzer Balı Kooperatifi Başkanı Osman Civelek, bu yıl ki Anzer Balı sağımının tamamlandığını belirterek kovanlardan 1 tona yakın bal aldıklarını söyledi. Civelek, yaptığı açıklamada, “Bu yıl üretim bereketli geçti. Yaylada bal sağımı tamamlanmak üzere. Şu ana kadar bizim kooperatifimize üreticilerimiz 1 ton’a yakın bal getirdi. Bu ballardan numuneler alınarak Hacettepe Üniversitesine gönderdik. Umudumuz gönderdiğimiz tüm balların olumlu rapor almasıdır. Yapılacak tahlillerde olumlu rapor alan ballarını güvenlik kurallarımız çerçevesinde önceden belirlenen kriterlere göre dolumlarını yaparak mühürlü şişelerde satışa çıkartacağız. Tahlil sonuçlarının 18 Eylül tarihine kadar gelmesini bekliyoruz. Geçtiğimiz yıldan kalan 1 ton’luk bir sipariş vardı. Gönderilen tüm ballar olumlu sonuç alırsa geçtiğimiz yılın siparişlerini karşılayabileceğiz” dedi.
1 KİLO BAL 700 TL
Civelet bu yıl 1 kilo Anzer Balı’nın fiyatını 700 TL olarak açıkladı. Civelek yaptığı açıklamada, “Bu yıl yüksek verim beklediğimiz için bal fiyatına düşük bir zam yaptık. Geçtiğimiz yıl kilosu 680 TL’den sattığımız balımızı bu yıl kilosu 700’TL’den satışa çıkartacağız. Yarım kiloluk şişeler ise 370 TL’den satılacak. Yoğun talebe cevap verebilmek için bu yıl 250 gramlık şişelerde de bal satışı yapacağız. 250 gramlık şişelerin satış fiyatı ise 190 TL olacak” ifadelerini kullandı.
BALDAN 10 KAT ŞİFALI POLEN
Civelek, Anzer Balı’nın yanında Anzer Poleni’de ürettiklerini belirterek, “Hacettepe Üniversitesi’nde yapılan analizlerde 1 kilo Anzer Poleni’nin 10 kilogram Anzer Balı’na eş değer protein içerdiği tespit edildi. Yani 1 kilo polen 10 kilo bala eş değer. Ancak vatandaşlarımız henüz polenin faydalarının farkında değil. Polenin 100 gramını 100 TL’den satıyoruz” şeklinde konuştu.
BALLARA YÜKSEK GÜVENLİKLİ KORUMA
Civelek, tahlil için Hacettepe Üniversite’nde göndermek üzere üreticilerden alınan balların çelik kasalarda muhafaza edildiğini ifade ederek “Balımız altın kıymetinde. Bu nedenle üreticimizin ballarını çift anahtarlı çelik kasalarda muhafaza ediyoruz. Hologramlı etiketlerimiz ve mühürlerimiz de bu kasalarda muhafaza ediliyor. Kasalar iki anahtarla açılabiliyor. Anahtarların bir tanesi bende diğeri ise bir yönetim kurulu üyemizde. Bir kişinin tek başına kasaları açması mümkün değil” diye konuştu.