Arabesk Dinleyen Arıların Balı Arttı

Arabesk Dinleyen Arıların Balı Arttı

Bartın’da, bir çiftçi bulduğu ilginç bir yöntemle arılara oyun havası ve arabesk müzik dinlettirerek bal miktarını artırdı.
Bartın’da arıcılıkla uğraşan 45 yaşındaki Bekir Ayaş, 2009 yılından bu yana arıcılıkla uğraştığını çok sayıda kovanı bulunduğunu ifade etti.
Havaların yağmurlu gitmesiyle bal olmadığını söyleyen Bekir Ayaş, şöyle konuştu: “Geçen sene 500 kilo bal aldım. Bu sene havaların yağmurlu gitmesiyle yarıya düştü. Karadeniz balı mükemmel bir ilaç, yani antibiyotiktir. Yağmur nedeniyle arılarım az bal yaptı. Bu sene 250 kilo bal aldım. Neden oldu havaların yağmurlu gitmesi yüzünden. Yağmur nektarı yıkadı. Kestane püskülü açtı üzerine yağmur yağdı. Orman gülü ve ıhlamur çiçeği yağmur yüzünden nektar yıkandı. O sebepten dolayı arılar balı az verdi. Ben arıya kendi kafamdan bir yöntem uyguladım. Arı kovanlarının üzerine oyun havası müziğini koymayınca arılar bal getirmiyor. Bu Karadeniz’in bir geleneğidir. Karadeniz balı çok güzeldir. Antibiyotik ve ilaç gibidir. Arılara oyun havası dinlettirmeseydim bal alamayacaktım.”