Arap basınından IŞİD analizi

Arap basınından IŞİD analizi

Irak'ta IŞİD'in hilafet ilan etmesinin Maliki hükümetine karşı örgütle işbirliği yapan Iraklı Sünnilere "net bir sinyal" gönderdiği yorumları yapılırken IŞİD'in ilerleyişinin bir diğer önemli sonucunun da "Türk-Kürt ittifakı" olduğu gibi savlar dile getiriliyor ve Türkiye için "yeni Kürdistan'ın can damarı" benzetmesi yapılıyor.

Londra'da yayınlanan Asharq Al-Awsat gazetesince yer verilen bir yorumda "Bir İslam devleti ilanı IŞİD tarafından atılan en cüretkar adımlardan biri olabilir ama aynı zamanda militan grubunun fazla ileriyi gittiği, önceki kazanımlarını ve zaferlerini çarçur ettiği dönüş noktası da olabilir" deniliyor.

Huda Al Husseini imzasını taşıyan yorumda IŞİD'in Irak'taki saferlerini El Maliki'ye karşı Sünniler ile oluşturduğu geniş koalisyonun çerçevesinde elde ettiği belirtilerek, IŞİD'in deklarasyonunun Irak ve Suriye'deki Sünnilere IŞİD'e ve lideri "halif" Ebubekir el-Bağdadi'ye bağlı olacakları yönünde net bir sinyal gönderdiğini, bunun da söz konusu ittifakı altüst edebileceği savunuluyor. Bunun ardından yorum şu savlarla devam ediliyor:

"IŞİD'İN İLERLEYİŞİNİN ÖNEMLİ BİR SONUCU DA TÜRK-KÜRT İTTİFAKI"

"Ancak IŞİD'in ilerleyişi diğer önemli bir sonucu da oldu, bu da bir Türk-Kürt ittifakı. Ankara ile Erbil arasındaki ilişkilerdeki yeni durum, Irak'ın yüzünü herhangi başka bir şeyden çok değiştirebilir. 2003 yılındaki ABD'nin işgali Irak'ın Arap yüzünü değiştirdi. Şimdi de Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kürt Bölgesel Hükümeti Başkanı Mesut Barzani arasındaki imkansız sanılan ittifak, Irak'ı yeniden değiştirebilir."

Yorumda "Iraklı Kürtler, Ankara'nın sessiz onayı ile kendi devletini kurma yönünde adım atıyor. Halbuki bu, daha önce tasavvur edilemez bir şey idi" gibi sözler kullanılıyor ve Barzani'nin Kerkük'ten vazgeçmeyecekleri açıklaması anımsatılıyor.

Kürtlerin 10 yıldır Irak'ı birleşik olarak tutmaya çalıştıkları ancak Musul ve Kerkük'deki gelişmelerin ardından Irak'ın şimdi yeni bir siyasi sahneye ihtiyacı olduğuna inandıkları belirtilen Asharq Al-Awsat'taki yorumda, şu savlar da dile getiriliyor:

"Ankara'ya gelince, Türkiye ile yükselen kaos arasında bir Kürt devletini tampon bir bölgesi olarak istiyor. Bunun karşılığında yeni Kürdistan devleti, petrol ve gaz kontratlarını elde edecek Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı, Erdoğan'ın petrol ve tampon bölgesi ihtiyacından avantaj sağlamayı amaçlıyor. Barzani sözlerini yerine getirecek çünkü Türkiye, yeni Kürdistan'ın can damarı demektir."

Asharq Al-Awsat'taki yorum yazarı, "Ankara destekli bir Erbil hükümetinin Türkiye'nin güneydoğusundaki Kürtlerin özerklik talep etme kararlılığını güçlendirebileceğini" düşünüyor.