Araplar IŞİD'e karşı silahlanmak istiyor

Araplar IŞİD'e karşı silahlanmak istiyor

Irak'ın Kerkük kentindeki Arapların, terör örgütü IŞİD'e karşı silahlanmak istedikleri bildirildi.

Kerkük Arapları Koalisyonu üyesi milletvekili Halid el-Mafraci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Peşmergenin donanımlı olmasına karşın, Kerkük'ün güneyine konuşlanan IŞİD militanlarına yalnızca karşı koyamayacağını savunarak, "IŞİD'in elindeki bölgeleri de tek başına kurtaramaz. Bu savaşta mutlaka Arapların da yer alması gerekiyor. Kerkük'ün kurtulması Arapların da boynunun borcudur. Araplar olarak Peşmerge ve Türkmen akıncılarla IŞİD'e karşı savaşmak istiyoruz" dedi.

Bunun için Kerküklü Arapların mutlaka silahlandırılması gerektiğini vurgulayan Mafraci, Kerkük'ü ziyaret eden Irak Parlamento Başkanı Selim el-Cuburi'den bu konuda yardım istediklerini belirterek, şunları söyledi:

"Cuburi, Başbakan Haydar el-İbadi'yle bu konuyu görüşeceğini bildirdi. Kerkük Valisi Necmeddin Kerim de Cuburi'yle Arapların silahlandırılması konusunu ele aldı. Irak Milli Güvenlik Danışmanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığıyla da görüşmeler yapıldı. Ancak Arapların silahlandırılmasındaki teknik mekanizma henüz kurulmadı."

Irak Parlamentosu Başkanı Selim el-Cuburi, dün Kerkük'e gerçekleştirdiği ziyarette, IŞİD'e karşı Kerkük'teki aşiretlerin silahlanmasını istediklerini ifade ederek, "Buradaki Arap ve Türkmen gönüllülerin silahlandırılması gerekiyor. Bu konuda herkes katkıda bulunmalı. Ancak silahlanmanın da bir yolu var. Tüm silahlanma devlet yoluyla olmalıdır. Bugün tüm ülke istisnai bir süreç yaşıyor. Medeni ve hukuk devleti olduğumuz için silahlar, devlet tarafından verilmeli ve denetlenmelidir. Böylece devlet kurum ve kuruluşlarını korumuş olacağız" değerlendirmesinde bulunmuştu.