Araplara "Kalitesiz turist" yakıştırması

Araplara "Kalitesiz turist" yakıştırması
Bursa SKAL Kulübünün olağan toplantısı Almira Otel'de yapıldı. Varlık turizim gelirlerinin artıığını belirtti. Ancak gelen turistlerin kalitesinde düşüş görülüyor. Bu düşüşün sebebi olarak da Arap, Afrika ve Uzak Doğu’dan gelen turistler gösteriliyor” dedi.

Bursa SKAL Kulübü’nün ekim ayı olağan toplantısı Almira Otel’de yapıldı. Toplantıya Bursa’nın UNESCO dünya mirası listesine girmesinde önemli katkısı olan Prof. Dr. Neslihan Türkün Dostoğlu da katıldı.

SKAL Kulübü Başkanı Vehbi Varlık, yaptığı açılış konuşmasında, Merkez Bankası'nın açıkladığı ödemeler dengesi raporunda Türkiye'nin 2014 yılı Ocak/Ağustos dönemi turizm gelir-gider rakamlarını değerlendirdi. Varlık, “Merkez Bankası'nın açıkladığı en son verilere göre 2014 yılı Ocak-Ağustos dönemi turizm gelirleri belli oldu. Turizm gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyar 127 milyon dolar artış göstererek 19 milyar 18 milyon dolara ulaştı. Yani geçen yıla göre daha iyi bir dönemi geride bıraktık. Bu durum mutluluk verici. Umarım bu tempo devam eder” dedi.

Türkiye’nin, içinde bulunduğu coğrafyada yaşanan karışıklıklara rağmen turizm gelirinin bir önceki yıla göre artırdığına işaret eden Varlık, “Çevremizdeki olumsuz durumlar inşallah bir an önce sona erer ve hayat artık normal seyrinde devam eder. İş dünyası rahat eder, turizm de gelişir” diye konuştu.

"Turizm kalitesinde düşüş var"

Türkiye’ye gelen yabancı turistlerin kalitesinde düşüş yaşandığını ileri süren Vehbi Varlık, “Turizm gelirimiz iyi olmasına iyi, ama şunu üzülerek söylemek durumundayım; gelen turistlerin kalitesinde düşüş görülüyor. Bu düşüşün sebebi olarak da Arap, Afrika ve Uzak Doğu’dan gelen turistler gösteriliyor” diye konuştu.

AVMler araplara özel hat tahsis ediyor

Öte yandan Arap Turizm Teşkilatı tarafından turizm başkenti ilan edilen Bursa’ya Arap turistler akın ediyor. Bursa’nın tarihi yerlerini gezmeye gelen Arap turistler, alışveriş merkezlerine de büyük rağbet gösteriyor. Günlük 500-600 dolayında turistin alışveriş merkezlerine geldiğini ifade eden yetkililer, alışveriş kültürü yüksek olan Arapların piyasayı da canlandırdığını ifade etti.
Korupark Alışveriş Merkezi Pazarlama Müdürü Feyza Acar Sönmezer, “Araplar oldukça da iyi alışveriş yapıyor. Türk lezzetlerini denemek için alışveriş merkezimize geliyorlar. Alışveriş merkezimizde Arap turistlere yönelik özel hizmetlerimiz var. Danışmamızda da onlara yardımcı olacak bir personel çalıştırıyoruz. Burada rahat etmelerini sağlıyoruz. Alışveriş merkezimize geldiklerinde kendilerine kat planı veriyoruz. Mağazalar ve yeme içme gibi fonksiyonlar da hem İngilizce hem de Arapça menüler yer alıyor. Uzun yıllardır her yaz mevsiminde uyguluyoruz” dedi.