Ardahan’da Arıların Kışlatma Dönemi

Ardahan’da Arıların Kışlatma Dönemi

Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, kentteki 50 bin arılı kovan için kışlatma döneminin Kasım ayı sonu itibariyle başlanacağını söyledi.
Başkan İlhan Evliyaoğlu, Arıcımız kışlatmaya gerekli yatırımı yapıyor. Çünkü biliyor ki kışlatmaya yaptığı her yatırım kendisine kazanç olarak geri dönüyor dedi.
Evliyaoğlu, yaptığı açıklamada, Ardahan’da Kasım ayı sonu itibarıyla başlayan bu dönemin Nisan ayına kadar süreceğini de kaydetti.
Ardahan’da 50 bin arılı kovan mevcut olduğunu, bunun yüzde 40’ının Artvin İlinde açık alanda, yüzde 60’ının da Ardahan’daki kapalı alanlarda kışlatılacağını söyleyen Evliyaoğlu, "Bu dönem arılı kovanlarda yapılması gereken en önemli işlerden bir kaçı şunlar. Arı hastalıkları ile mücadelenin yapılması, kovanlarda yeterli yiyeceğin olup olmadığı kontrol edilmesi, kovanlarda bulunan boş çerçeveler çıkartılarak bölme tahtasının kullanılması. Yani bu daralar kovanda arı daha derli ve toplu olmuş olur. Dolayısıyla ilkbahara çok sağlıklı çıkacağını önceki yıllara göre tecrübedir."
Birlik bünyesinde üç danışman çalıştırdıklarını ifade eden Evliyaoğlu, danışmanların bu dönemde de üreticiye destek vereceklerini söyledi.
Danışmanlar aracılığıyla üreticilerin istedikleri bilgiye ulaşmalarının kolaylaştığını belirten Evliyaoğlu, "Danışmanlardan her biri 50 üye ile sözleşme yaptı. Bu sözleşme dâhilinde bu üyeleri bire bir ziyaret ederek, hastalık, kışlatma ve kovanı kışlatmaya hazırlama ile ilgili ayrıntılı bilgiler vermektedirler. Bu çalışmaların devamlılık sağlaması halinde ve üreticinin danışmanlardan yararlanması halinde bir önceki yılda olduğu gibi kayıplarımız çok az olacak" diye konuştu.
Evliyaoğlu, zamanla danışman sayısını arttıracaklarını ve bu kapsama tüm üyeleri alacaklarını sözlerine ekledi.