Arlı: “50 Halk Otobüsünün Sözleşmesi Feshedildi”

Arlı: “50 Halk Otobüsünün Sözleşmesi Feshedildi”

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Samsun 2. İdare Mahkemesi’nin verdiği ‘meclisin özel halk otobüslerini kiralama yetkisinin 10 yılla sınırlı olduğu’ kararı nedeniyle 50 halk otobüsünün sözleşmesinin feshedildiğini söyledi.
Atakum Türkiş Dolmuş hattında faaliyet gösteren kooperatif tarafından Samsun 2.İdare Mahkemesi’nde açılan dava sonucunda mahkemece ‘özel halk otobüslerinin kiralama süresinin 10 yıl ile sınırlı olması’ gerektiğine dair verilen karar sonucunda şu anda taşımacılık yapan 106 özel halk otobüsünün yaklaşık yarısının sözleşmelerinin iptali ve hatların yeniden ihale ile kiraya verilmesi gündeme geldi. Mahkeme kararı üzerine Büyükşehir Belediyesi, 50 tane özel halk otobüsünün sözleşmesini feshetti. Bunun üzerine otobüsçüler de konuyu Yargıtay’a taşıdılar.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi 2015 yılı Ocak ayı 1’inci birleşiminin 2 oturumuna ait 12 gündem maddesi, Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanvekili Turan Çakır başkanlığında, komisyondan geçerek meclise havale edildi. Büyükşehir Belediye Sarayı Meclis Toplantı Salonu’nda yapılan komisyon toplantısında 12 madde görüşüldü. Gündemde yer alan, Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı’nın 05 Ocak 2015 tarihi ve 1. sayılı, Samulaş A.Ş.’ye özel halk otobüsü işletme hakkının verilmesi teklifi sunuldu.
ARLI: “50 HALK OTOBÜSÜNÜN SÖZLEŞMESİ FESHEDİLDİ”
Sunulan teklif konusunda bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, “Dışarıdan vatandaşın birisi ‘Bu süre 10 yılı geçemez, meclisin kiralama yetkisi 10 yılla sınırlıdır, bu nedenle 10 yılı dolduran araçların çalışmaması lazım’ diye dava açıyor. Dava sonucunda ‘meclisin yetkisinin 10 yılla sınırlı olduğu, 10 yıldan fazla bir yetki verilmiş olsa bile bu yetkinin sayılmayacağı, bu nedenle 10 yılını dolduran otobüslerin sözleşmelerini feshedilmesi gerektiği’ konusunda mahkeme karar verdi. Biz de bunun üzerine encümen kararıyla 50 tane aracın sözleşmesini feshettik. Bunun üzerine otobüsçüler dava açtılar, Yargıtay’a gittiler. Biz bu arada 2 yıllık ihaleye çıktık. Bu ihaleye hiçbir halk otobüsü girmedi. Toplu taşıma hizmeti veren toplam 106 otobüs var. Bu nedenle ‘hazırlıklı olalım’ dedik. 50 tane otobüs devre dışı kaldığında şehir halkı ciddi bir ulaşım problemi yaşayacaktı. Hazırlık yapalım, Samulaş’a yetki verelim, daha yeni araçlar almak suretiyle daha kaliteli hizmet verelim. 2018 yılında bütün özel halk otobüslerini ağırlıklı olarak da 2016 yılında 45 tanesi süresi dolacak. Her türlü tedbiri almamız lazım. 50 tanesinin ruhsatını iptal edince belki 56 tanesi de ‘biz de çalışmıyoruz’ diyebilirler. 106’sı birden kontak kapabilirler. Biz bunun için yüzde 99.96 belediyenin olan Samulaş’a yetki verilmesini istiyoruz. Bu nedenle biz Samulaş’a otobüs alıp bu hizmetleri Samulaş üzerinden daha kaliteli ve daha ekonomik olmak üzere yaptırmak istiyoruz” diye konuştu.
Arlı’nın konuşmasının ardından, Samulaş A.Ş’nin otobüsle toplu taşıma yetkisi talebi, komisyondan geçti. Ardından gündemin diğer maddeleri de tek tek okunarak komisyona kabul edildi. Meclis toplantısı yaklaşık 2 saat sürdü.