"Artık geri dönülmez bir noktadayız"

"Artık geri dönülmez bir noktadayız"

Araştırmalar, Antarktika'nın eriyen buzulların tehlike sinyali verdiğini söylüyor. Her yıl milyarlarca ton buzulun eridiğine dikkat çeken uzmanlar, son 50 yılda sıcaklıkların 3 derece arttığına vurgu yapıyor.

Antarktika'da hızla eriyen buzullar dünyayı yeniden şekillendirebilir. Uyarı, iklim değişikliğiyle ilgili çalışma yapan uzmanlar tarafından yapıldı. Son 50 yılda sıcaklıkların 3 derece artmasının böyle bir soncua yol açtığı vurgulandı.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) uydu hesaplamalarına göre son döenmde yılda 130 milyar ton buz denize karışıyor.Bu,102 katlı 356 bin Empire State binasına ya da 1.3 milyar olimpik havuza eşit bir rakam.

"ARTIK GERİ DÖNÜLMEZ BİR NOKTADAYIZ"


Kıta ısındıkça okyanuslar da ısınıyor. Uzmanlar artık geri dönülemez bir noktada olunduğunu sıklıkla dile getiriyor.İklim değişikliğinin Antartika'daki rüzgarın şeklini değiştirdiği, sıcak suyun kuzeye, Batı Antarktika buzulunun altına yöneldiği, bunun da erimeyi hızlandırdığı belirtiliyor.

Bugünkü şartlarda okyanuslar yılda 0.3 milimetre kadar yükselecek. Erime bazı uzmanların tahmin ettiği gibi durdurulamassa, deniz seviyesindeki yükseliş hızlanacak.

En kötü senaryoya göre deniz seviyesindeki artılın yüzyıl içinde 3 metreyi bulabileceği belirtiliyor. Bunun gerçekleşmesi durumunda New York ve Çin'in Guangzhou gibi ünlü kıyı kentleri her yıl 1 trilyon dolarlık sel zararıyla karşı karşıya kalacak.

BİRÇOK ADA TAMAMEN SUYLA KAPLANACAK

Uzmanlar dünyanın kaderinin buzullardan erime hızına bağlı olduğuna ve iklim değişikliğini önleyecek adımların gecikmeden atılması gerektiğine dikkat çekiyor.