Arü Ve Işik Üniversitesi’nden Ortak Çaliştay

Arü Ve Işik Üniversitesi’nden Ortak Çaliştay

2013-2014 Türk-Alman Bilim Yılı Kapsamında Işık Üniversitesi ve Ardahan Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen ve TÜBA tarafından desteklenen “Implications for Late Quaternary Sea Level Changes on the Mediterranean and Black Sea Coasts” (Doğu Akdeniz ve Karadeniz Kıyılarında Geç Kuvaterner Seviye Değişimlerinin Göstergeleri) başlıklı uluslararası çalıştay 31 Ağustos-6 Eylül 2014 tarihleri arasında Işık Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
Düzenleme kurulu başkanlığını TÜBA-GEBİP üyesi Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal’ın yaptığı ve TÜBA-GEBİP ödül programı kapsamında desteklenen çalıştay, Işık Üniversitesi Şile Kampüsü’nde 1 Eylül 2014 tarihindeki açılış konuşmaları ile başladı. Açılışta, Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak ve TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ile Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal birer konuşma yaptı. “Türk-Alman Bilim Yılı” münasebetiyle bu toplantıyı organize ettiklerini belirten Doç. Dr. Erginal, Alman bilim insanlarının Türkiye’deki yer bilimlerinin gelişmesindeki katkılarına değinerek Akdeniz ve Karadeniz kıyılarında Geç Kuvaterner boyunca gerçekleşen deniz seviyesi değişimlerinin kıyıdaki izlerinin araştırılmasının önemine vurgu yaptı.
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar çalıştayda gerçekleştirdiği açılış konuşmasında; MEDBLACKS2014 Çalıştayı gibi spesifik ve uluslararası çalıştayların büyük öneme sahip olduğuna vurgu yaparak Işık Üniversitesi ile Ardahan Üniversitesi’ne ve katılımcılara teşekkür etti. TÜBA’nın “Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı” (GEBİP) kapsamında bu gibi toplantılara imkanlar ölçüsünde destek verdiğini ve bu desteğin artarak devam edeceğini belirtti.
Açılış konuşmasının ardından Türkiye jeoarkeolojisi ve jeomorfolojisi ile fiziki coğrafyasına katkıları nedeniyle Ege Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Kayan’a TÜBA Başkanı Prof. Acar tarafından plaket takdim edildi. Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak tarafından ise TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar’a plaket takdim edildi.
TÜBA Başkanı Prof. Acar’ın konuşmasının ardından çağrılı sunumlar ve bilimsel oturumlara geçildi.
MEDBLACKS2014 Çalıştayı’na Türk ve Alman bilim insanlarının yanı sıra İtalya, Bulgaristan, Yunanistan, İngiltere ve Tunus gibi farklı ülkelerden katılım gerçekleşti. Toplantının 1-3 Eylül tarihleri arasındaki ilk üç günü bilimsel oturumlar, 4-6 Eylül tarihleri arasındaki son üç günü ise teknik gezi ve sosyal programa ayrıldı. Çalıştayın bilimsel oturumlarında, Akdeniz ve Karadeniz kıyılarında deniz seviyesi değişimleri ve tektoniğin yol açtığı değişimler ile su altında kalmış antik liman kentleri ve kıyı yapıları gibi birçok konu ele alındı. Çalıştayın saha çalışmaları ise; Şile batısındaki kıyılar, Gelibolu, Troya, Bergama ve Efes antik kentlerinde gerçekleştirildi. Saha çalışmalarının tamamlanmasıyla 6 Eylül akşamı toplantı sona erdi.
Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal, MEDBLACKS2014 toplantısında sunulan bildirilerin hakemlik süreci sonrasında Quaternary International adlı uluslararası dergide özel sayı olarak yayınlanacağını belirtti.