Asgari Ücret Zammına Aksakal’dan Tepki

Asgari Ücret Zammına Aksakal’dan Tepki

Açıklanan enflasyon rakamları ile birlikte asgari ücret zamları belli oldu. 2015’in ilk 6 ayında asgari ücret net 949, ikinci 6 ayında ise 1000 lira olurken, düşük maaş zammına tepkiler gecikmedi. Hizmet İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Erol Aksakal " Bu şartlar altında asgari ücret ile geçinmek çok zor. Gerekli yapılandırmaların yapılmasını istiyoruz." dedi.
Enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte yeni yılda 6 aylık dönemlik emekli, memur ve asgari ücret zamları belli oldu. Emekliye yüzde 3, memur ve öğretmene yüzde 8,5 oranında zam yapılırken, asgari ücrete yapılması öngörülen 30 liralık maaş zammı işçi ve sendikaların tepkisine neden oldu.
Hizmet İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Erol Aksakal yaptığı açıklamada, enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte işçi ve asgari ücrette planlanan maaş zamlarının yetersiz olduğunu söyledi. Elektriğe yüzde 10, doğalgaza ise yüzde 14 oranında yapılan zamların işçi ve diğer vatandaşların belini büktüğü belirten Aksakal, temel gıda ve yaşam malzemelerinde yapılan zamlar ile işçi maaşlarında yapılan zamların birbirini tutmadığını ve bunun sonucunda dengesizlik oluştuğunu ifade etti. Asgari ücret ile çalışan bir işçisin aylık 949 lira ile geçinmeye çalıştığını anlatan Aksakal, kirada oturan, çocuklu kişilerin asgari ücret ile geçinemeyeceklerini ve devletin işçisini bu şekilde mağdur ettiğini kaydetti. Öngörülen maaş zammının yeniden yapılandırılması gerektiğini dile getiren Aksakal, asgari ücretle günümüz hayat şartlarında geçinmenin çok zor olduğunu açıkladı.
"İŞÇİ DÜŞÜNÜLMÜYOR"
Aksakal, "Enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte önümüzde ki 6 aylık dönem için işçi maaşlarında cüzi bir miktarda zamlanma planlanıyor. Planlamayı yapanlar sanırım hayat şartlarından bihaber yaşıyor. Bu zammı kesinlikle yeterli görmüyoruz. Asgari ücret ile çalışan bir kişi şuan 949 lira maaş alıyor. Bu kişi bekâr olsa zorda olsa geçinebilir. Ama evli, çocuklu, kirada oturan işçi ne yapsın. Paranın yarısı zaten kiraya gidiyor. Kalanda elektrik, su, doğalgaz faturalarına kalıyor. Bu adam hiç mi evine pazar alışverişi yapmasın, çocuklarına harçlık vermesin. Hükümet işçisini düşünmüyor. Bu şartlar altında asgari ücret ile geçinmek çok zor. Gerekli yapılandırmaların yapılmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.