Asgari ücrette iki kritik değişiklik

Asgari ücrette iki kritik değişiklik

Asgari ücretin net bin 300 liraya çıkmasıyla başlayan tartışmalar devam ediyor. Maliyeti mümkün olduğunca azaltmaya çalışan işverenler, önceki akşam yapılan Fikir Sofrası toplantısına katılan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'a bu taleplerini iletti. Elitaş da, 7 Haziran seçimlerinde CHP ve MHP'nin asgari ücret vaatlerine sesini çıkarmayan işverenlerin şimdi feryat ettiğini söyledi. Elitaş, "Asgari ücret normalde yüzde 10 artacaktı, bu yıl yüzde 30 arttı. Şimdi bu farkla ilgili çalışmalar yapılıyor. Yükün bir kısmını devlet karşılayacak. Problemleri çözmek zorundayız" dedi.

KATKI KAPSAMI GENİŞLESİN

Asgari ücret artışıyla ilgili devletin yapacağı katkı, işçi ve işverenleri birleştirdi. HAKİŞ, MÜSİAD, TİM, TİSK, TOBB, TÜRK-İŞ, TÜSİAD ortak bir açıklama yayımlayarak, devlet katkısının kapsamının genişletilmesi istendi. Ortak imzayla yapılan açıklamada şöyle denildi: "Hükümetimizin bütün bütçe kısıtlarına rağmen yapacağı katkının, çalışanların tamamına veya daha büyük bölümüne yaygınlaştırılması konusunda Başbakanımızın ve ilgili bakanlarımızın hassasiyet göstereceklerine de inanıyoruz."

İKİ KRİTİK DEĞİŞİKLİK

Asgari ücretin işverene maliyetini azaltmak amacıyla sağlanacak devlet desteğinde değişiklik yapıldı. 2016'da sağlanacak aylık 110 liralık destek, 100 liraya düşürülürken devlet desteğinin, 2015'de brüt maaşı 2 bin 550 lira olan işçiler için de verilmesi sağlandı. Devlet desteği alınabilecek işçi sayısı 8.5 milyondan 11 milyona çıktı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "Maliyet 10.5 milyardan 11.5 milyar liraya çıkacak" dedi.