"Asıl hedefimiz yeni bir saldırıydı"

"Asıl hedefimiz yeni bir saldırıydı"

Belçikalı savcılara göre Abrini, Paris saldırıları şüphelisi Salah Abdeslam’ın 18 Mart'ta yakalanması üzerine Brüksel’de saldırı düzenleme kararı aldıklarını söyledi.

Abrini’nin sorgusunda Brüksel Havaalanı’ndaki üçüncü bombacı olduğunu ve üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmeden kaçtığını kabul ettiği belirtiliyor.Savcılık kaynakları, Abrini'nin ifadesinin, Brüksel saldırılarının faailerine ait bilgisayarda ele geçirilen plan ve notlarla örtüştüğünü söylüyor.

Paris’te 13 Kasım’da düzenlenen silahlı ve bombalı saldırılarda 130 kişi öldü.22 Mart’ta Zaventem Havaalanı ve Maalbeek metro istasyonlarına düzenlenen saldırılarda 32 kişi hayatını kaybetti.İki saldırıyı da Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü üstlendi.Abrini, Brüksel'in Anderlecht semtindeki bir sokakta yakalanmıştı.

'Abrini şapkalı kişi değil'

Muhammed Abrini, saldırı sonrası ortaya çıkan görüntülerdeki şapkalı kişinin kendisi olduğunu söylemişti.Ancak Belçikalı cihat uzmanı Pieter Van Ostaeyen, Abrini'nin "şapkalı kişi" olmadığını savundu.

Uzun yıllardır cihatçıları ve IŞİD' izlediğini belirten Van Ostaeyen, böylesi yüksek konumdaki bir cihatçının bu kadar kolay deşifre olmasının inandırıcı olmadığını öne sürdü.Bunun cihatçı örgütlerin bilinen yapısı ile örtüşmediğine işaret eden van Ostaeyen'e göre, Abrini diğer örgüt elemanlarını korumak için "şapkalı kişi" olduğunu söyledi.

Belçikalı uzman, Abrini'nin saldırı sonrası görüntülerdeki ceket ve şapkayı sattığına ilişkin ifadesinin de inandırıcı gelmediğini öne sürdü.