Askerlik borçlanması hakkında her şey

Askerlik borçlanması hakkında her şey

ÜÇ KOŞUL GEREKİYOR

Askerlik borçlanması nasıl ve neden yapılır? Gerekli mi? Borçlanma için günlük ne kadar ödeme yapılır? Bunlar en çok merak edilen soruların başında geliyor. Bir kişinin emekli olabilmesi için üç şartı bir arada yerine getirmesi gerekir. Bu şartlardan ilki sigortalılık süresidir.

İkinci şart ise prim ödeme gün sayısıdır. Üçüncüsü ise yaş şartıdır.

Kişinin ilk kez sigortalı olduğu tarihe göre belirlenen bu üç koşulu birlikte sağladığı gün, emeklilik hakkı kazanması söz konusu olur.

NASIL YAPILIR?

Askerlik borçlanması yapmak isteyen sigortalı, SGK’ya askerliğini yaptığını gösterir belgelerle birlikte dilekçeyle başvurur ve yalnızca bu sürelerin primlerini ödeyerek borçlanma yapar. SSK’lı, Bağkurlu, memurlar askerlik borçlanması için başvuru yapabilir.

NE KADAR ÖDENİR?

Askerlik borçlanması yapacak kişi borçlanacağı sürelere ilişkin prim tutarlarını kendisi belirler ve kendi cebinden öder.

2019 yılı için askerlik borçlanması yapacak bir kişinin borçlanacağı her bir gün için ödemesi gereken en düşük tutar 27.28 TL’dir 18 ay (540 gün) askerlik yapan hepsini borçlanırsa 14 bin 736 lira, 12 ay (360 gün) borçlanırsa 9 bin 824 lira, 6 ay (180 gün) borçlanırsa 4 bin 921 lira öder.

Bu rakamlar askerlik borçlanmasının minimum düzeyden yapılması halinde geçerlidir. Borçlanma yapmak isteyen sigortalı isterse daha yüksek tutardan borçlanma yapabilir.

FAYDASI NEDİR?

Askerlik borçlanması, borçlanan kişinin prim ödeme gün sayısının artmasını sağlar. Dolayısıyla, emekli olmak için gerekli sigortalılık süresi ve yaş şartını sağlayan, ancak çalıştığı günler emekli olmasına yetmeyen bir sigortalı askerlik borçlanmasıyla emekli olmaya hak kazanabilir. Örneğin, emekli olmasına 5 ay kalan bir erkek sigortalı, 5 ay daha çalışmak yerine 5 aylık askerlik süresini borçlanarak hemen emekli olabilir.

EMEKLİLİK TARİHİNİ ÖNE ÇEKER Mİ?

Sigortalı olduktan sonra askere gidenler, borçlanmayla yalnızca primini artırır, emeklilik tarihini öne çekemez. Fakat çalışmaya başlamadan önce askere giden bir sigortalı askerlik borçlanması yaparsa, ilk kez sigortalı olduğu tarih borçlanma süresi kadar geriye gider.

Örneğin, ilk kez 1 Ocak 2000’de sigortalı olan ve askerliğini 1999’da, yapan bir kişi, 6 aylık askerlik borçlanması yaparak iki yıl daha erken emekli olabilir. Normalde 1 Ocak 2000’deki sigorta girişi nedeniyle 60 yaşında emekli olabilecekken, 6 aylık borçlanmayla sigorta girişini 6 ay öne çekerek, 1 Temmuz 1999 sigorta girişi üzerinden 58 yaşında emekli olma hakkına kavuşur. Buna karşılık sigortalı çalışırken askere giden bir kişi, askerlik borçlanmasıyla yalnızca primini artırır.

POSTA