Atıklardan Öğrencilere Uzanan Sanat

Atıklardan Öğrencilere Uzanan Sanat

Uzman Fizyoterapist Zeynep Elbeyli, ‘Bir Aydınlanma Öyküsü’ isimli sergisini kız öğrencilerin okuması amacıyla sanatseverlerin beğenisine sundu.
Gaziantep Üniversitesi Cenani Konağı Kültür Sanat Merkezi’nde açılışı yapılan ‘Bir Aydınlanma Öyküsü’ isimli sergi, tamamen atık ve artık malzemelerden oluşturuldu. Atıklardan sanat eseri oluşturan Uzman Fizyoterapist Zeynep Elbeyli, sergilediği 46 eserin satışından elde edilen gelirin tamamını kız öğrencilerin okuyabilmesi için bağışladı.
Yaşadığı sağlık sorununun ardından başarıyla yürüttüğü fizyoterapistlik mesleğini bırakmak zorunda kalan Zeynep Elbeyli, hayatını kız çocuklarının okumasına adadı. Ürettiği eserlerin satışından elde ettiği geliri maddi zorluklar yaşayan üniversiteli kız öğrencilerine bağışlayan Elbeyli, LÖSEV ve TEMA işbirliğiyle yeni sergiler açmayı hedefliyor.
‘Bir Aydınlanma Öyküsü’ isimli sergisini; geri dönüşüm, rehabilitasyon ve aydınlanma temaları üzerine kurguladığını belirten Elbeyli, şu açıklamada bulundu:
“Çocukluğumdaki hobimin, yani tasarlama ve üretme keyfinin bir gün bu noktalara geleceğini düşünmemiştim. Sergideki tasarımların çoğu, mesajlarını kendi içinde saklıyor. Ancak sergi, bir bütün olarak bakıldığında üç temayı kapsıyor. Bunlardan ilki olan ‘geri dönüşüm’ eserlerde bariz bir şekilde vurgulanıyor. Çevre bilincinin arttırılması için özellikle belediyeler tarafından birçok çalışmalar yapılan son yıllar ve susuzluğun kapımıza dayandığı şu günler, çevre duyarlılığının ne denli önemli olduğunu, hepimizin bu dünyayı paylaşan ve tüketen bireyler olarak ne kadar sorumlu ve duyarlı olmamız gerektiği gerçeğini ortaya koyuyor. Bu yüzden atık ve artıkları kullanarak hazırlayacağım bir serginin, insanları bulmaca tadında eğlendirirken, aynı zamanda onlara düşünme ve sorgulama fırsatı vereceğini umut ettim. ‘Rehabilitasyon’u vurgulamak istediğim ikinci tema olarak seçtim. Senelerdir fizyoterapist olarak nörolojik ve ortopedik hastalarla çalıştım. Bağımlı olmak duygusuyla kendine ve hayata küsen bu insanları rehabilite ederek yaşama ve topluma kazandırmanın keyfi ve doyumunu tattım. Mesleğimi bırakma kararı aldığımda tıbbi rehabilitasyonun yerine bir şey koymalıydım; bu kez atıklarla kendimi sağaltmaya başladım. İşe yaramaz düşüncesiyle atılan veya elden çıkarılmak istenen nice objenin yeni formlar ile nasıl işlevsellik kazanabildiklerini göstermeye çalıştım. Son temam, belki de en önemlisi olan ‘aydınlanma’ kutuplaşma kaygımla ilgilidir. Tasarımlarımda ilgisiz gibi görünen farklı objelerin birbirlerini nasıl tamamladıklarını, hatta estetik bir bütünlük sağlayabildiklerini, öteki diye bir şey olmadığını anlatmak istedim. Bir başka deyişle bu sergi, çeşitliliğin zenginliğiyle oluşturulan bütünlüğe duyduğum özlemin ifadesidir. Tüm temaları ortak bir dille metaforik olarak ifade edebildiği için de aydınlatma olgusunu ve abajur objesini seçtim.”
Serginin açılışı öncesi söz alan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ise şunları söyledi:
“Ben, Levent Elbeyli arkadaşımızın eşi Zeynep arkadaşımızı yürekten tebrik ediyorum. Kendi başına hazırladığı bu çalışmayla aydınlanma, rehabilitasyon ve atıkların geri dönüşümü konulu üç ayrı temayla hazırladığı bu özgün çalışmayla eserlerini, çalışmalarını bizlerle paylaşacak. Canhıraş, hakikaten yürekli bir çalışma. Bugüne kadar da Zeynep hanımın hep yakinen bildiğim bu tür gayretlerinin semeresi belki bugün biraz daha hepimizin görüşlerine, beğenisine sunulacak. Yürekten tebrik ediyorum.”
Gaziantep Üniversitesi Cenani Konağı Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış törenine; Gaziantep Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ve çok sayıda davetli katıldı.
Zeynep Elbeyli’nin hayat arkadaşı Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Elbeyli de mutlu gününde eşini yalnız bırakmadı.
Sergi, 14 Ekim tarihine kadar açık olacak.