ATO BAŞKANI MENEVŞE: “ADANA’NIN TURİZM SEKTÖRÜNDEKİ PAYINI ARTIRMALIYIZ”

ATO BAŞKANI MENEVŞE: “ADANA’NIN TURİZM SEKTÖRÜNDEKİ PAYINI ARTIRMALIYIZ”

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Adana’nın sanayi ve tarımın dışında turizme de yönelmesi gerektiğini belirterek, “Bölgemiz, turizmin her dalına hitap edebilecek çekici özelliklere sahip. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile koordineli çalışarak payımızı en üst seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
Adana Ticaret Odası’nın, Meclis Başkan Vekili Mustafa Kemal Attila başkanlığında gerçekleşen Ocak ayı olağan Meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, kentin ekonomik gelişimine yönelik olarak yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi. Adana ekonomisinin gelişmesi için alternatifler oluşturulması gerektiğine işaret eden Menevşe, “Adana’nın müthiş bir turizm potansiyeli bulunuyor. Dolayısıyla mevcut ekonomik alanlarımıza turizmi de eklememiz gerekiyor. Adana’nın mevcut turizm olanaklarının ve yeni açılan turizm sahil bandının bir an önce katma değere dönüştürülmesi şarttır. Öncelikle, Adana’da turizm destinasyonları oluşturmalıyız. Bu konudaki çalışmalarımız, Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde de büyük ilgi gördü. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ömer Çelik’e bu düşüncelerimizi aktardıktan hemen sonrasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bir heyet Odamızı ziyaret etti. Onlarla yaptığımız toplantıda, Adana’yı daha iyi nasıl tanıtacağımız, nasıl turist çekebileceğimizi tartıştık. Kendilerine, turizm alanında hazırladığımız envanter ve destinasyon çalışmalarımızı sunduk. Bu çalışmalarımız son derece olumlu karşılandı. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın teklifiyle Adana’nın yurtiçi ve yurtdışında tanıtımı konusunda Şubat ayında Bakanlık himayesinde bir çalıştay yapacağız. Umarım bu çalışma ile Adana’nın turizm sektöründen de pay almasına yönelik ilk ciddi adımı da atmış olacağız” diye konuştu.
"İLETİŞİM VE ETKİLEŞİMLİ YÖNETİME ÖNEM VERİYORUZ"
ATO ile üyeleri arasındaki iletişimin geliştirilmesi için çalışmalar yapıldığını da belirten Menevşe şöyle konuştu:
“Oda üye veri tabanımızın güncellenmesi için geçtiğimiz ay önemli bir çalışmayı tamamladık. Odamızın ulaşabildiğimiz tüm üyelerini anketörler aracılığıyla yerinde tespit ettik. Üyelerimizin bulundukları yerler elektronik ortamda harita üzerine işaretlendi. Şu anda üyelerimizin tüm güncel iletişim bilgilerine sahibiz. Ticaret Odası bu vasıtayla tüm üyelerine doğru iletişim bilgileri üzerinden erişebilmektedir. Böylelikle Odamız faaliyetlerinden ve çalışmalarından üyelerimiz daha fazla bilgi sahibi olacaktır. İletişim ve etkileşimli yönetim, göreve ilk geldiğimiz günden beri üzerinde önemle durduğumuz ve stratejik planlarımızda yer verdiğimiz bir konudur. Bu bakımdan üyelerimiz, paydaşlar ve kamuoyu ile iletişim mecralarımızı genişletme arayışımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda sosyal medyanın iletişimde oynadığı önemli rolü değerlendirdik ve Odamızın sosyal medya iletişim kanallarını oluşturduk. Artık odamızı Facebook ve Twitter üzerinden de anlık olarak takip edebilirsiniz. Sizlerden ricamız kendi iş ve sosyal ağlarınızda Odamızın takip edilmesi için duyurularınızı yapmanız ve Odamızın takipçi sayısının artırılmasında bizlere yardımcı olmanızdır. Bu suretle hem sizlerle hem de tüm paydaşlarla daha etkileşimli olarak çalışmalarımızı sürdürmeyi arzu ediyoruz.”
Meclis Üyesi Nadir Özata da yaptığı konuşmada, geçtiğimiz günlerde çıkan Perakendecilik Yasası’na ilişkin görüşlerini dile getirdi. Yasanın yürürlüğe girmesinin bir kazanım olduğunu ve emeği geçen herkese teşekkür ettiğini belirten Özata, “Yasa çıktı ancak, atı alan Üsküdar’ı geçmiştir. Çünkü geciken adalet, adalet değildir. Çünkü bu yasa sadece gıdacıları değil, tüm sektörleri etkilemektedir. Yasa öncesinde, yabancı sermayeli ve İstanbul merkezli marketler her türlü ürünü satarak yerel bazda faaliyet gösteren esnafı perişan etmiştir. Bundan sonraki mücadelemiz, yasanın eksikliklerinin giderilmesi ve uygulanmasının takipçisi olunması yönünde olacaktır” şeklinde konuştu.
ÜYELİK KAYDINI SİLDİRMEYİ UNUTANLARA AİDAT AFFI
Öte yandan ATO Meclis toplantısında, vefat eden ve ticareti terk eden ancak Oda kayıtlarında aktif görünen üyelerin aidat borçları ve gecikme zamlarının affına yönelik madde de görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi. Buna göre, vefat eden üyelerin aidat borç ve faizleri; yakınları tarafından 31 Aralık 2015 tarihine kadar nüfus müdürlüklerinden belge getirilmemesi durumunda Oda ve Ticaret Sicil Müdürlüğü kayıtlarından silinecek.
Ayrıca vergi dairelerinden kaydını sildirdikleri halde Ticaret Odaları ve Ticaret Sicil Müdürlüğü’nden kayıtlarını sildirmeyen gerçek kişilerin, vergi dairelerinden 31 Aralık 2015 tarihine kadar getirecekleri terklerini ispatlayıcı belge ile vergi dairesi terk tarihlerine kadar olan aidatları ve gecikme faizleri tahsil edildikten sonra, bu tarihten sonraki aidat borçları ve gecikme faizleri affedilecek.
Bunun yanında, yapı denetim uygulaması gereği tacir olmayıp ancak kendi evini yaptırdığından dolayı Adana Ticaret Odası’na kayıt yaptıran gerçek kişilerin, bu faaliyetlerinden dolayı vergi dairelerine kayıtları bulunmadıkları için bağlı oldukları belediyeden 31 Aralık 2015 tarihine kadar getirecekleri işin tamamlandığını ispatlayıcı yapı kullanım izin belgesi ile inşaat işini bitirdikleri tarihe kadar olan aidatları ve gecikme zamlarının tahsil edilip, bu tarihten sonraki aidat borçları ve gecikme zamlarının silinerek Oda ve Ticaret Sicil Müdürlüğü kayıtlarının silinmesine de olanak sağlandı.