Atso Başkanı Budak, Sırbistan Büyükelçisi Vucetic’i Ağırladı

Atso Başkanı Budak, Sırbistan Büyükelçisi Vucetic’i Ağırladı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Sırbistan Büyükelçisi Danilo Vucetic’i makamında ağırladı.
ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Barut’un da katıldığı görüşmede Büyükelçi Vucetic’e ATSO’nun çalışmaları, Antalya ekonomisi ve iki ülke arasında yapılabilecek ekonomik işbirliği çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Antalya’nın sadece Türkiye’nin değil dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından biri olduğunu belirten Budak, bu yıl sonunda sadece hava yoluyla 13 milyon turistin tatile geleceğini söyledi. Budak, iç turizmle birlikte bu rakamın 16 milyona çıktığını belirtti.
Çok sayıda Antalyalı’nın Belgrad’a tatil ve iş amaçlı seyahat ettiğini belirten Budak, bunda vize olmamasının etkili olduğunu kaydetti. Büyükelçi Vucetic’e Antalya ekonomisi ve yatırım olanakları ile ilgili kapsamlı bir dosya sunan Budak, "İlişkilerin gelişmesi için her türlü işbirliğine hazırız" dedi.
Sırbistan Büyükelçisi Danilo Vucetic ise Türkiye’de 1 yıldır görev yaptığını ve Antalya’ya ilk kez geldiğini söyledi. Vucetic, "Ülkelerimiz arasında ikili ilişkiler iyi ama ekonomik ilişkilerimizi daha yukarı seviyelere çıkarmalıyız. Şu anda iki ülkenin dış ticaret hacmi 700 milyon dolar seviyesinde. Sırbistan’daki Türk yatırımları 100 milyon dolar düzeyinde. Oysa bu rakamları çok daha yukarı taşıyabiliriz. İşbirliği yapılacak ve geliştirilebilecek bir çok alan var" diye konuştu.
Sırbistan’da 1990’larda yaşanan sorunların çok geride kaldığını, bölgede yatırım yapmak için çok olumlu koşullar bulunduğunu kaydeden Büyükelçi Vucetic şunları kaydetti:
"Sırbistan Avrupa Birliği’ne aday bir ülke. Ekonomide yeniden yapılanma sürecinden geçiyoruz. İstikrarlı bir hükümet işbaşında. Yabancı yatırımcılar için uygun koşular mevcut. Özellikle Arap yatırımcıların girişimleri var. Ülkelerimizin yakın oluşu, Türk yatırımcılar için bir avantaj. Daha fazla Türk yatırımcı görmek istiyoruz."
Önümüzdeki günlerde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi başkanlığındaki bir heyetin Sırbistan’a gideceğini belirten Büyükelçi Vucetic, bu ziyaret kapsamında düzenlenecek İş Forumu’na ATSO Başkanı Budak ve Antalyalı iş adamlarını da davet etti.
Üç yıl önce dönemin Sanayi Bakanı ile benzer içerikte bir programa katıldığını kaydeden Budak ise, "O dönem katılmış olduğum program kapsamında Sırbistan’ın sanayi yatırımları hakkında detaylı bilgi sahibi olmuştum. Özellikle son dönemde turizmle, sporla vatandaşlarımızın kaynaşmasının meyvelerini ekonomik işbirlikleri ile de toplamamız gerekiyor. Aynı zamanda Türkiye’deki Oda ve Borsaların çatı kurumu olan TOBB’un Başkan Yardımcısıyım. Gerek ATSO Başkanı olarak gerekse de TOBB nezdinde kurulacak işbirliklerine katkı vermeye hazırım" dedi
Budak, Antalya’da görevlendirilecek bir fahri konsolosun bu ilişkinlerin daha da güçlenmesine katkı sağlayacağını sözlerine ekledi. Büyükelçi Vucetic de bu yönde bir düşünceleri olduğunu ve doğru isim konusunda ATSO’nun görüşünün kendileri için önemli olduğunu kaydetti.
Büyükelçi Vucetic, ziyaretin anısına Budak’a Yazar İvo Andriç’in "Drina Köprüsü" adlı kitabını, Budak ise konuk büyükelçiye ATSO Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin yaptığı bir Antalya tablosu hediye etti.