Avrupa Merkez Bankası faiz kararını verdi

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını verdi

ECB'nin bugünkü toplantısının ardından, refinansman operasyon faiz oranını yüzde 0,05'ten yüzde 0,00'a çekti. Analistler, faiz oranını değiştirmeyeceğini tahmin ediyorlardı.

ECB, öte yandan bankaların Merkez Bankasında tuttukları mevduat için ödenen gösterge faiz oranını gösteren mevduat oranını yüzde -0,30'dan yüzde -0,40'a çekerken, marjinal gösterge faiz oranını yüzde 0,30'dan yüzde 0,25'e indirdi. Piyasa beklentisi mevduat oranının yüzde -0,40'a çekileceği, marjinal faiz oranının değişmeyeceği yönündeydi.

ECB, varlık alım miktarını 60 milyar eurodan 80 milyar euroya çıkardığını bildirdi. ECB'den yapılan açıklamada, 4 TLTRO ihalesi düzenleneceği ifade edilirken, bunların her birinin vadesinin 5 yıl olacağı ve ihalelere Haziran ayında başlanacağı kaydedildi.

ECB, varlık alımlarına uygun varlıklara euro cinsinden yatırım yapılabilir nota sahip banka dışı şirket tahvillerini de ekledi.

Karar sonrası Euro/TL kuru 3,18'li seviyelerden 3,13'lere geri çekildi. Euro/Dolar paritesi 1,0872 seviyesinde işlem görüyor. dolar/TL kuru 2,88'in altına gerilerken, BIST 100 endeksi yüzde 0,76 primle 79,334 puanda işlem görüyor.

Bugün TSİ 15:30'da Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi toplantı ile ilgili basın toplantısı düzenleyecek.

'ECB PİYASA BEKLENTİLERİNİ KARŞILADI'

Finans Yatırım'dan Baş Ekonomist Burak Kanlı, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bugün piyasa beklentilerini karşılaşmış göründüğünü ifade etti.

Baş Ekonomist Burak Kanlı Foreks'e yaptığı açıklamada, son dönemdeki kararlarından farklı olarak, ECB'nin bugün piyasa beklentilerini karşılamış göründüğünü vurgulayarak, "Mevduat faiziyle birlikte politika faizini de inmdirmesi ve bir de tahvil alım miktarını artırması piyasalar için olumlu" diye konuştu.

Ancak ECB Başkanı Mario Draghi’nin konuşmasının kritik olacağını ifade eden Burak Kanlı, Draghi’nin bu kararla

birlikte, kararın etkin olacağına ve Avrupa ekonomisine enflasyon ve büyüme kanallarından olumlu etkide bulunacağına piyasayı ikna etmesi gerektiğini bildirdi.