Ay sadece 2 kez böyle çekilebiliyor çünkü...

Ay sadece 2 kez böyle çekilebiliyor çünkü...

Bundan yaklaşık olarak on yedi yıl önce, Amerika’nın o dönem başkan yardımcılığını yapan Al Gore, bir NASA uydusu fırlatmayı önerdi. Bu uydu, öyle alelade bir şey olmayacaktı. Lagrange noktaları adı verilen ve iki büyük cisim arasında, bu iki cisme görece konumu dolayısıyla stabil bir şekilde durabileceği lokasyonlardan dünyaya yaklaşık 1.5 milyon kilometre uzakta olan L1 noktasında duracak, oradan bulgu toplayacaktı.

Bu uyduyu fırlatmak NASA’ya nasip olmadı. Standart bürokratik git gellerden sonra, uydu 11 Şubat 2015 günü Elon Musk’ın SpaceX’inden fırladı, NASA da teknik destek sağladı elbette. L1 noktasına, yani dünyanın 1.5 milyon kilometre ötesine 8 Haziran’da geldi. O dakikadan beri de sağ olsun, bize oralardan kartpostallar yolluyor!

DSCOVR adı verilen, uzun versiyonu ise “Deep Space Climate Observatory” olan bu uydunun başlıca görevi dünyanın o mesafeden, o ışıkta fotoğraflarını çekmek ve buradaki bazı solar değişimleri gözlemlemek. Yalnız kendisi bununla da yetinmedi. Sağ olsun, bugün bize senede sadece iki kez çekebileceği bir fotoğrafı yolladı.

Yukarıda gördüğünüz fotoğraf, bir buçuk milyon kilometre öteden DSCOVR tarafından bizzat çekildi. DSCOVR’ın konumu sayesinde bu hem Dünya’nın, hem de Ay’ın tamamen aydınlanmış bir şekilde çekilmiş ilk fotoğrafı. Biz zaten Ay’ı hiçbir zaman bu kadar aydınlık görmedik, aynı zamanda uzak tarafını, yani bize hiç göstermediği suratını da bu kadar net görüntülemedik. Üstelik Ay’ın ve DSCOVR’ın dönüş konumları sebebiyle, bu fotoğraf bir daha da pek yaşanmayacak anlayabildiğimiz kadarıyla. Sadece senede iki kere. O yüzden, doya doya bakın! İnsan hayret ediyor değil mi?