Aydın Tabip Odası’ndan Bütçe Açıklaması

Aydın Tabip Odası’ndan Bütçe Açıklaması

Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın, Türkiye’nin 2015 yılı taslak bütçesini değerlendirdi.
Türkiye’de 2015 yılı için hazırlanan bütçenin bir önceki yıla göre yüzde 5,5 artarak 473 milyar TL olarak gerçekleştiği belirten Dr. Metin Aydın, “Kurumların bütçesi bir önceki yıla göre ortalama yüzde 8,3 oranında artırıldı. Burada dikkat çeken, artış gösteren kurumların yapısı ve hizmet alanlarıdır. Ortadoğu da yaşanan savaş nedeni ile ülkemize kaçarak gelenlerin sayısı 1 milyon 600 bini aştı. Suriyeli sığınmacıların bugüne kadar Türkiye’ye maliyeti 4,5 milyar dolar olup bu rakamın 2 milyar 315 milyon 629 dolarlık kısmı Türkiye bütçesinden karşılanmıştır. Sağlık Bakanlığı mültecilerin sağlık sorunları için 2011’den bu yana 508 milyon TL harcama yaptı. Böyle bir durumda Göç İdaresi Genel Müdürlüğü nün bütçesi bir önceki yıla göre yüzde 43 lük artışla 179 milyon 890 TL ye çıkarıldı. Türkiye de her geçen gün ihmaller veya kar hırsı nedeni ile iş cinayetleri artmaktadır. Çalışma yaşamında karşılaşılan sorunlar ve iş cinayetleriyle ilgili yeterli önlemleri almaya iş yerlerini sevk ettirmeyen, Bakanlık denetimlerini usulüne uygun ve işçi sağlığını gözeterek gerçekleştiremeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi 2014 yılında 32,7 milyar 714 milyon TL iken,2015 bütçesinde 30 milyar 666 milyon TL ye düşürüldü. Bu düşüş ise müfettiş, bilirkişi, uzman, denetimler ve teftişler gibi ekipman, donanım kalemlerini etkileyebilecektir. Bu da 2015 yılında iş cinayetlerinde azalma bir yana, artış yaşanacağının sinyallerini şimdiden veriyor” dedi.
Kamu hizmetlerinde savunmaya ayrılan kaynağın sağlığa ayrılan kaynağın sınırlı olmasına yol açtığını öne süren Metin Aydın, “2011 yılında Sağlık Bakanlığı bütçesi 17,2 milyar TL iken 2012 yılında yüzde 16,7 azalarak 14,4 milyar TL ye gerilemiştir. Sağlıkta yaşanan dönüşüm sürecinin sağlık kurumlarına yansıması 2013 bütçe tasarısında net bir şekilde görülmekte. Aynı yıl içinde Sağlık Bakanlığı bütçesi üçe parçalanarak Sağlık Bakanlığı, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu şeklinde ayrıştırıldı. 2013 yılında Sağlık Bakanlığına 2,5 milyar TL gibi sembolik bir pay ayrılırken, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna 9,1 milyar TL, Türkiye Halk Sağlığı Kurumuna ise 6,8 milyar TL ayrıldı. Sağlık Bakanlığı bütçesi 2015 yılında 2014 yılına göre 2,5 milyar TL’den 2,7 milyar TL’ye, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu bütçesi 9 milyar TL’den 9,7 milyar TL’ye, Türkiye Halk Sağlığı Kurumuna ayrılan pay 6,8 milyar TL’den 7,5 milyar TL’ye çıkarıldı. 2014 yılında toplamda 18,4 milyar TL olan sağlık bütçesinin 2015 yılında 20,4 milyar TL ye arttırılması öngörüldü. Döner sermaye bütçesi ilave edildiğinde bu rakam 43 milyar TL’yi buluyor” diye konuştu.
“SAĞLIĞA, EĞİTİME VE ÇEVREYE BÜTÇE İSTİYORUZ”
Güvenlik harcamalarına nazaran sağlık ve sosyal güvenlik harcamalara önem verilmesi gerektiğine işaret eden Aydın, şöyle konuştu: “İstihbarat bütçesi artışı ile herkes her yerde dinlenir ve izlenir hale gelmiş, sağlık meslek örgütlerinin kamu yararına hizmet vermesi yasaklanmış, yolda sokakta uçak gibi yerlerde acil hastalara doktorların müdahale etmesi yasaklanırken polislerin müdahalesine onay çıkarılmış, hukuk adalet dağıtamaz hale gelirken seçkinlerin ve muktedirlerin koruyucu şemsiyesi haline getirilmiştir. Aydın Tabip Odası olarak biz savaşa değil barışa, silaha değil kaleme,saraya ve rantta değil halka, emekçiye, emekliye, sağlığa, eğitime, çevreye bütçe istiyoruz”