Aydın’da Hanımlar Kışlık Hazırlıklarına Başladı

Aydın’da Hanımlar Kışlık Hazırlıklarına Başladı

Aydın’da ev hanımları, kışlık hazırlıklarına başladı. İmece usulü gerçekleştirilen kış hazırlıklarının hem ekonomiye hem de komşuluk ilişkilerini güçlendirdiğini belirten Yurdagül Altınbaş, sağlıklı beslenmek için doğal gıdaları güneşte kurutup kışın tüketmenin uzmanlar tarafından da tavsiye edildiğini söyledi.
Türkiye’nin en sıcak ve toprağı en verimli illeri arasında yer alan Aydın, ülkenin diğer şehirlerinde yaşayıp Aydın ile bağlantısı olanların da kışa hazırlandığı yer oluyor. Genellikle komşu dayanışması içinde yapılan kışlık yiyecek hazırlıkları yaz aylarında bazen balkonlara bazen de sokaklara taşıyor. Eskiden daha çok köylerde ve müstakil evlerde yapılan kış hazırlıkları, sağlık açısından faydası ve ekonomik nedenlerden dolayı apartmanlarda da yapılmaya başlandı. Havaların sıcak gittiği Temmuz-Ağustos aylarında komşu dayanışmasının yaşatılmasına da büyük katkısı olan kışlık yiyecek hazırlanması aslında nesilden nesillere devam eden bir gelenek. Gelişen teknoloji ve her evde derin dondurucu bulunmasına rağmen kadınlar kışlık gıdaları dondurarak saklamak yerine kurutarak saklamayı tercih ediyor.
“RAMAZANDA KOMŞU DAYANIŞMASI ANLAMLI”
Kış hazırlıkları telaşının bu yıl Ramazan ayna denk gelmesi komşular arası dayanışmayı daha da anlamlı hale getirirken, Aydın’da bayanlar bir yandan Ramazan’ın keyfini yaşarken diğer yandan da kışlık hazırlıklarını imece usulü ile yapıyor. Türk geleneklerinde önemli yer tutan kışlık yiyecek hazırlığının aynı zamanda yaşatılması gereken bir kültür olduğunu belirten Aydınlı Hanımlardan Yurdagül Altınbaş, “Tarhanasından salçasına, renk biberinden çemene kadar aslında kışın tükettiğimiz birçok şeyi yazdan hazırlarız. Eskiden ne derin dondurucu ne de bugünkü seralar vardı. Ancak atalarımız kışın yiyeceklerini yazdan hazırlayarak daha sağlıklı bir yaşam sürmüş. Bizler de hem doğal, hem ekonomik hem de sağlıklı olması nedeniyle kışın yiyeceğimizi yazdan hazırlamaya çalışıyoruz. Bu şekilde olursa ne elektrik kesintisi derdi oluyor ne de yiyecekleri bir yerden bir yere nakletmede sıkıntı yaşıyoruz” diye konuştu.