Aydınlı Tabiplerden Fark Ücretlerinin Kaldırılması Talebi

Aydınlı Tabiplerden Fark Ücretlerinin Kaldırılması Talebi

Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu, hastalara ilave ödeme artışları getirerek mağdur eden fark ücreti uygulamalarından vazgeçilmesini talep etti.
Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Metin Aydın, düzenlediği basın toplantısıyla muadil ilaçlar için fark ücreti alınmaya başlamasıyla birlikte sağlıkta gelinen son noktayı değerlendirdi. Toplantıda Dr. Aydın’a Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri eşlik etti.
Türkiye’de artan sağlık harcamalarının liberal piyasacı anlayış tarafından özel sektöre kanalize edildiğini iddia eden Dr. Metin Aydın, “2009 yılında özel hastanelere başvuru 66.2 milyon kişi iken bu 2013 yılında 93.8 milyon kişi olmuş, yapılan ödemeler de 4.5 milyar TL den 7.4 milyar TL ye yükselmiştir. İlaç tüketimi 2 katına yükselmesine karşın ilaç harcamalarının Gayri Safi Milli Hasıla ya oranı 2003 yılının gerisine düşmüştür. Bütçenin kara deliği olarak gösterilen sağlık giderlerine 2009 yılında Global Bütçe sınırlaması getirilmiştir. Bu süreçte sağlık çalışanlarının çalışma koşulları ağırlaşırken yurttaşların ödediği primler dışında, sağlığa ödediği maddi katkıda giderek artmıştır. Aile Hekimliği Uygulaması ilk başladığında ücretsiz iken ilaç yazdırma veya muayene olma önce 2 TL bugün 3 TL ye yükseltilmiştir. 2’ci basamak sağlık kuruluşlarında muayene 3 TL iken bugün 8 TL ye,3’cü basamak sağlık kuruluşlarında 6 TL den 8 TL ye,özel hastanelerde muayene 10 TL den 15 TL ye yükseltilmiştir. Yine bu süreçte özel hastanelerde katılım payları yüzde 30’dan yüzde 70’e,sonra yüzde 90’na, 2013 yılından itibaren de yüzde 200 kadar yükseltilmiştir. Bunlar yetmezmiş gibi acil servislerde yeşil alan muayeneleri, 2 ve 3 cü basamakta 5 TL, özelde 12 TL ile ücretli hale getirilmiştir” dedi.
Sağlık çalışanları ve hastaların ekonomi temelli sağlık politikalarının sonuçlarına katlanmak zorunda bırakıldığını savunan Aydın, “1 Ekim 2014 tarihinden itibaren 15 kalem etken maddeyi kapsayan yeni ‘taban fiyat uygulamasına’ geçilmiştir. Taban fiyat uygulaması ile aynı etken maddeyi içeren eşdeğer grup içinde en ucuz olan ilaç SGK tarafından ödenecek, bu fiyatın üstündeki ilaçlar içinse hastalar cepten daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacaklardır. Eşdeğer ilaçlar arasında en ucuzunu ödeme dönemi 2004 yılında başladı.2004 yılında en ucuz ilacın yüzde 30’una,2006’da yüzde22’sine, 2009’da yüzde 15’ine,2011’de yüzde 10’una kadar ödeme yapılıyordu. Uygulamaya sokulan yeni durumda artık bu yüzde 10’una kadar ki ilaç fiyat farkı da SGK tarafından karşılanmayacak vatandaş tarafından ödenecektir. Bunun adı katlanarak artan ilaç fiyat farkıdır. 1 Ekim den sonra hastaların cebindeki delik biraz daha büyüyecektir. SGK bu uygulama ile 400 milyon TL civarında bir yükü vatandaşın sırtına yıkacaktır. Hastanın ilaca ödediği fark hastadan hastaya ve alınan ilaca göre değişmekle beraber yüzde 20 ile yüzde 120 oranında yükselecektir. Ülkemizde asgari ücret ile geçinmeye çalışan milyonların olduğu düşünüldüğünde, vatandaşın yükünün dayanılmaz boyutlara ulaşacağı gerçektir. Aydın Tabip Odası olarak bizler; Bugün vatandaşın sağlık harcamalarının yüzde 30’unu cebinden ödemek zorunda kaldığı sağlık hizmet ortamında, hastalara ilave ödeme artışları getirecek, mağdur edecek bu uygulamalardan vazgeçilmesini talep ediyoruz. Sağlık haktır ve ücretsiz olmalıdır” diye konuştu.