AYM'nin gerekçeli Balyoz kararı

AYM'nin gerekçeli Balyoz kararı

 Anayasa Mahkemesi, Balyoz Davası sanıklarının yaptığı 230 başvuruyu birleştirerek sanıkların, dijital veriler ve sanık dinlenilmesiyle ilgili konularda haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi.

Anayasa Mahkemesi'nin dün Balyoz davası ile ilgili açıkladığı 'hak ihlali yapıldığı' yönündeki kararın ardından gözler tahliye taleplerinin yapıldığı mahkemeye çevrildi. Heyet, tahliye ve yeniden yargılama taleplerini görüşüyor. Balyoz davasında kararı verecek olan Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM’nin kararı hakkında duruşma savcısından görüş istedi. Savcı, Balyoz davasında yeniden yargılama ve sanıkların tahliyesini istedi. Savcının mütaalasının ardından yerel mahkeme 230 Balyoz sanığı için tahliye kararı verdi.

"DİJİTAL DELİLLER DEĞERLENDİRİLMELİ"

AYM'nin sitesinde yer alan kısa kararda, "Başvurucuların, Özgürlük ve güvenlik hakkına ilişkin şikayetlerinin "zaman bakımından yetkisizlik" nedeniyle kabul edilemez olduğuna, adil yargılanma hakkı kapsamındaki şikayetlerinin; Dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenmesi taleplerinin reddi nedeniyle tanık dinletme hakkına ilişkin şikayetlerinin, Dijital delillerin değerlendirilmesine ilişkin şikayetlerinin giderilmediğine dair iddialarının, kabul edilebilir olduğuna karar verildi." denildi.

"HAK İHLALİ MEVCUT YENİDEN YARGILANMA OLMALI"

Kararda, "Anayasa'nın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine, İhlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapmak üzere kararın bir örneğinin ilgili Mahkemeye gönderilmesine, Dökümü yapılan yargılama giderlerinin başvuruculara ödenmesine, 18/6/2014 tarihinde oy birliğiyle karar verildi." ifadeleri kullanıldı.

İşte Anayasa Mahkemesi'nin resmi sitesinde yer alan kısa karar:

BAŞVURUNUN KONUSU

1. Başvurucular, 765 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 147. maddesinde düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti İcra Vekilleri Heyetini Cebren Iskat veya Vazife Görmekten Men suçuna teşebbüsten İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde yürütülen yargılama ve yargılama sonunda verilen mahkûmiyet kararı nedeniyle Anayasa’nın 36. maddesinde koruma altına alınan adil yargılanma hakkı ile Anayasa’nın 19. maddesinde koruma altına alınan özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiğini ileri sürmüşlerdir.

HÜKÜM

Açıklanan gerekçelerle;
A. Başvurucuların,
1. Özgürlük ve güvenlik hakkına ilişkin şikâyetlerinin “ zaman bakımından yetkisizlik” nedeniyle KABUL EDİLEMEZ OLDUĞUNA,
2. Adil yargılanma hakkı kapsamındaki şikâyetlerinin;
i. Dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın tanık olarak dinlenmesi taleplerinin reddi nedeniyle tanık dinletme hakkına ilişkin şikâyetlerinin,
ii. Dijital delillerin değerlendirilmesine ilişkin şikâyetlerinin giderilmediğine dair
iddialarının, KABUL EDİLEBİLİR OLDUĞUNA,

B. Anayasa’nın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkının İHLAL EDİLDİĞİNE,
C. İhlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapmak üzere kararın bir örneğinin ilgili Mahkemeye GÖNDERİLMESİNE,
D. Dökümü yapılan yargılama giderlerinin BAŞVURUCULARA ÖDENMESİNE,

18/6/2014 tarihinde OY BİRLİĞİYLE karar verildi.

Başkan Haşim KILIÇ

Başkanvekili Serruh KALELİ

Başkanvekili Alparslan ALTAN

Üye Serdar ÖZGÜLDÜR

Üye Osman Alifeyyaz PAKSÜT

Üye Zehra Ayla PERKTAŞ

Üye Recep KÖMÜRCÜ

Üye Burhan ÜSTÜN

Üye Engin YILDIRIM

Üye Nuri NECİPOĞLU

Üye Hicabi DURSUN

Üye Celal Mümtaz AKINCI

Üye Erdal TERCAN

Üye Muammer TOPAL

Üye Zühtü ARSLAN

Üye M. Emin KUZ

Üye Hasan Tahsin GÖKCAN

KARAR MAHKEMEYE GÖNDERİLDİ

Anayasa Mahkemesinin, Balyoz Davası'nda 230 başvurucu hakkında verdiği ihlal kararıyla ilgili "kısa kararı" mahkemeye gönderildi.

Yüksek Mahkemenin kısa kararı ilgili mahkemeye gönderdiği, mahkemeden de kısa kararın kendilerine ulaştığına ilişkin geri bildirim yapıldığı öğrenildi.

230 BALYOZ SANIĞINA TAHLİYE

Anayasa Mahkemesi'nin dün Balyoz davası ile ilgili açıkladığı 'hak ihlali yapıldığı' yönündeki kararın ardından gözler tahliye taleplerinin yapıldığı mahkemede. Heyet, tahliye ve yeniden yargılama taleplerini görüşüyor. Balyoz davasında kararı verecek olan Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM’nin kararı hakkında duruşma savcısından görüş istedi. Savcı, Balyoz davasında yeniden yargılama ve sanıkların tahliyesini istedi. Savcının mütaalasının ardından yerel mahkeme 230 Balyoz sanığı için tahliye kararı verdi.