Ayten Öztürk İçin Anıt Mezar Yaptırıldı

Ayten Öztürk İçin Anıt Mezar Yaptırıldı

Tunceli’de 1992 yılında kaçırıldıktan 11 gün sonra cesedi bulunan Ayten Öztürk için ailesi tarafından anıt mezar yaptırıldı. Anıt mezar, Öztürk’ün cesedinin bulunduğu şekilde dizayn edildi.
Tunceli’nin Mazgirt ilçesine bağlı Kepektaşı köyünde bulunan bir fabrikada çalışan Ayten Öztürk, iddiaya göre, 27 Temmuz 1992 gecesi içinde aralarında JİTEM elemanı Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’ın da bulunduğu dört kişi tarafından arabayla kaçırıldı ve öldürüldü. Kaçırıldıktan 11 gün sonra Elazığ Asri Mezarlığı’nda cesedi parçalanmış halde bulunan Ayten Öztürk için cenazesinin defnedildiği merkeze bağlı Başakçı Köyü’nde anıt mezar yaptırıldı. Ayten Öztürk’ün cesedinin bulunduğu şekilde dizayn edilen anıt mezarın açılışı gerçekleştirildi. Açılışa, Öztürk’ün babası Hıdır, annesi Dilif’in yanı sıra Tunceli Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle çok sayıda vatandaş katıldı. Açılış öncesi Ayten Öztürk için mumlar yakılarak lokmalar dağıtıldı.
“Ayten Öztürk’ün Katili Kontra Devletinden Hesap Soracağız” pankartının taşındığı açılışta konuşan baba Hıdır Öztürk, kızı için yazdığı Dersim isimli şiiri okudu. Şiiri okurken duygusal anlar yaşayan ve gözyaşlarına hakim olamayan Hıdır Öztürk’ün şiiri katılımcıları da ağlattı. Öztürk ailesinin avukatı Cihan Söylemez, bu olayla ilgili dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne de götürdüklerini, mahkemenin dosyayı esastan ele almasını beklediklerini söyledi. Anıt mezarın açılışı, hoca tarafından dua okunmasıyla sona erdi.