Ayto Yönetimi 1 Yılını Ve Aydın Ekonomisini Değerlendirdi

Ayto Yönetimi 1 Yılını Ve Aydın Ekonomisini Değerlendirdi

Aydın Ticaret Odası Yönetimi, odanın 1 yıllık faaliyetini ve Aydın Ticaret Odası’nın ekonomik değerlendirme anketi sonuçlarını düzenlediği toplantı ile kamuyu ile paylaştı. Aydın Ticaret Odası’na kayıtlı 5 bin 470 üye üzerinden yapılan anketin sonuçlarının da değerlendirildiği toplantıda Aydın’ın iş hayatının en büyük sıkıntılarının başında kalifiye eleman, finansal erişimde yaşanan sıkıntılar, bürokratik engeller ve haksız rekabetin geldiği belirtildi.
Aydın Muğla yolu üzerinde bulunan bir otelde düzenlenen toplantıya Aydın Ticaret Odası (AYTO) Meclis Başkanı Sefa Yüksel, Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. 5 Mayıs 2013 günü yapılan genel kurulun ardından geçen bir yıllık süreçte AYTO’nun faaliyetlerini değerlendirmek ve AYTO’ya kayıtlı 5 bin 470 üye üzerinden yapılan ekonomik değerlendirme anketi sonuçlarını paylaşmak üzere toplantıyı düzenlediklerini belirten Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken, Aydın Ticaret Odası’nın geride kalan bir yıllık süreçte önemli kararlar alıp üyelerin ve Aydın ekonomisinin lehine bir çok projeye imza attıklarını belirterek “İddia ediyoruz Aydın Ticaret Odası yönetimi olarak biz üyesini en çok seven ticaret odasıyız. Ticaret Odası’na kayıtlı 5 bin 470 üye üzerinden yaptığımız ankette üyelerimizin yüzde 84’ü memnuniyetini belirtmiş. Yüzde 5’i memnun olmadığını belirtirken, yüzde 11’i de ‘fikrim yok’ cevabını vermiş. Bizim hedefimiz geride kalan yüzde 16’lık kısmın da memnun olmasını sağlamaktır” dedi.
Yaklaşık 2 saat süren değerlendirme toplantısında yapılan çalışmalar hakkında hazırlanan video sunumunda ile seçimlerden itibaren geçen 1 yılda yapılan çalışmalar; AYTO Seçimini Yapıyor, AYTO Belge Ücretlerini Kaldırıyor, AYTO Şeffaf Alım Yapıyor, AYTO Üyelerinin Yanında Oluyor, AYTO Üyelerini Bilgilendiriyor, AYTO, TOBB’da Aydın’a ilkleri Yaşatıyor, AYTO Eğitiyor, AYTO Meslek Komiteleri Çalışıyor, Baskı Grubu Rölü Oynuyor, AYTO Üyelerine Hukuki Danışmanlık Hizmeti Veriyor, AYTO Uçuruyor, AYTO Aydınlatıyor, AYTO Fuarlara Destek Oluyor, AYTO Hızlı Tren - Havaalanı İstiyor, AYTO Değerlerine Sahip Çıkıyor, AYTO Kaliteyi Getiriyor, AYTO Üyelerine Shengen Vizesi Alıyor, AYTO Yerel Medyaya Sahip Çıkıyor, AYTO Reklama Önem veriyor, AYTO Yöresel Ürünlerine Sahip Çıkıyor başlıkları ile gösterildi.
Video gösteriminden sonra söz alan AYTO Başkanı Hakan Ülken, Aydın Ticaret Odası tarafından AYTO’ya kayıtlı 7 bin üyeden 5 bin 470 üye ile yapılan anketin sonuçlarını açıkladı. Ülken, üyelere 8 sorunun yöneltildiğini belirterek “ Aydın ekonomisinin fotoğrafını çekelim istedik. Aynı zamanda kendimizi check edelim, aynı zamanda bizden memnuniyetlerini tespit edelim, bizden beklentilerini öğrenelim, Aydın ekonomisi ile ilgili genel görüşlerini alalım istedik.” dedi.
Sorulara verilen yanıtlara göre anket sonuçlarını değerlendiren Hakan Ülken, “5 Bin 470 üyemize yönelttiğimiz ‘Son bir yılda işletmenizin ticari hacim nasıl bir değişim gösterdi ? sorusuna üyelerimizin yüzde 45’i değişmedi cevabını verirken, yüzde 34’ü arttı, yüzde 21 ise azaldı şeklinde yanıtladı. Çalışan sayında değişim oldu mu? Şeklindeki soruya ise yüzde 64’lük kesim değişmedi, yüzde 23 arttı, yüzde 13 azaldı yanıtı verdi. 2015 yılı ticari hayattan beklentileriniz nedir şeklinde yönelttiğimiz soruya üyelerimizin yüzde 55’i olumlu, yüzde 17’si olumsuz ve yüzde 28’i belirsiz şeklinde cevap verdi” dedi.
KALİFİYE ELEMAN İHTİYACI VAR
Anketin diğer bölümünde oda üyelerinin sorunları tespit edilmeye çalışılırken 5 Bin 470 üye üzerinden yapılan ankette Aydın ekonomisinin en önemli sorunu olarak yüzde 25 ile kalifiye eleman, yüzde 24 ile Pazar darlığı, yüzde 20 ile finansal erişimdeki zorluk, yüzde 17 ile ortaklık kültürünün gelişmemesi ve yüzde 14 ile bürokratik engeller olduğunu belirtildi. İşletmelerde karlılığı etkileyen en önemli sorunun haksız rekabet olduğunu kaydeden oda üyeleri sektörel bazda sorunlarını ise tek tek sıralandı. Her sektöre sorunlar farklılık gösterse de bu alan da en önemli başlıkları kalifiye eleman sıkıntısı, vergi yükleri, fiyat politikası belirsizliği zincir mağazalar başlıkları ön plana çıktığı görüldü.
Başkan Ülken konuşmasında anketin son bölümünde ise üyelerin oda hizmetlerinden memnun olup olmadığı ve odadan beklentileri sorulduğunu belirterek Ankete katılan üyelerin yüzde 84’ü hizmetlerden memnun olduklarını kaydederken yüzde 11’i ‘fikrim yok’ yüzde 5’i ise ‘hayır’ yanıtını verdiğini, anketin son bölümünde ortaya çıkan oda hizmetleri konusunda çekimser olan yüzde 16’lık kısmı memnun etmek için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini ifade etti.
AYTO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken konuşmasının devamında, “Bu problemlerin bazıları ile ilgili yaptıklarımızı ve yapabileceklerimizi ifade etmeye çalıştım. Bu problemlerin tamamını, veya %25 lik bölümünü bile tek başına bizim çözme şansımız yok. Ülke genelinde yaşanabilecek ve yasal mevzuat konusunda çözüme ulaştırılabilecek ne varsa biz Ticaret Odaları Konsey Başkan Yardımcısı görevimizle TOBB’nin bir ferdi olarak elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz. Peki yerelde ne yapabiliriz derseniz, Aydın’da ne yapmamız gerektiğini, Aydın’ın nasıl gelişeceğini biz tespit ettik, hatmettik. Aydın’ın milli takım havasında tüm dinamikleri ile Valisiyle, Belediye Başkanı ile milletvekilleri ile bir araya gelip ve basın ile birlikte şova dönüştürmeden ikinci bölümü basına kapalı olacak şekilde Aydın’ın tüm sorunlarını masaya yatırıp kısa, orta ve uzun vade de çözümleri de tespit edip hamle planlamasını yapıp arkasından sonuna kadar gideceğimiz 1. Aydın Ekonomi Zirvesini hayata geçirmek istiyoruz. Bunu hayata geçirmek de bizim elimizde değil, biz buraya Aydın’ın tüm dinamiklerini davet edeceğiz, o davete icabet ediyorlarsa Aydın’a katkı koymak istiyorlar demektir. Etmezlerse birileri davet etsin biz oraya gidelim. Yok siz olmayın biz bunu beceririz diyorlarsa buyursunlar yapsınlar biz de sorgulayan olalım. Ama Aydın’ın ne problemi varsa oturalım hep beraber her türlü düşünceyi kenara koyalım sadece Aydın’ı konuşalım, Aydın için çözüm arayalım” ifadelerine yer verdi.