Ayvalık’ta "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Ve Dayanışma Günü"

Ayvalık’ta "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Ve Dayanışma Günü"

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü" kutlandı.
Kadınlar, ellerinde şiddete işaret eden dövizlerle Cumhuriyet Meydanında toplanarak basın açıklaması yaptı. Kısa bir tiyatro oyunu ile de kadına yönelik şiddete dikkat çekildi. Ayvalık Belediyesi, Kent Konseyi Kadın Meclisi, CHP Kadın Kolları, AK Parti Kadın Kolları, İşçi Partisi, ÇYDD, ADD, KASAİD ve Eğitim İş Sendikası tarafından organize edilen etkinlikte açıklamayı okuyan tiyatrocu Şeref Taşan, dünya kadın nüfusunun yüzde 35’inin cinsel veya fiziksel şiddete maruz kaldığına, bu oranın kimi ülkelerde yüzde 70’i bulduğuna dikkat çekti.
Taşan, "Birleşmiş Milletler güncel verileri bize göstermektedir ki, dünya kadın nüfusunun yüzde 35’i cinsel veya fiziki şiddete maruz kalmaktadır, bu oran kimi ülkelerde yüzde 70’i bulmaktadır, bazı AB üyesi ülkelerde bile kadına yönelik şiddet yüzde 40-50 aralığında seyretmektedir. Dünyada çocuk gelinlerin sayısı 950 milyonu bulmaktadır, kadınlar eşit işe karşılık yüzde 20 oranında daha az para kazanmaktadır. Ülkemizde de durumun pek iç açıcı olduğu söylenemez: Her üç kadından biri şiddet görmektedir, kocalarından ayrılmış kadınların yüzde 78’i fiziksel şiddete maruz kalmaktadır. Resmi kayıtlara göre son 7 yılda kadın cinayetleri yüzde 1400 artmıştır ve ülkemizde neredeyse her 3 günde 1 kadın öldürülmektedir. Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri münferit olarak kabul edilemez, sistematiktir. Hepimiz dayanışma içinde mücadele ederek, erkek egemen toplumun cinsiyete dayalı tahakkümüne karşı işbirliği içinde olmalıyız” dedi.