Bağdat düştü mü?

Bağdat düştü mü?

Irak ordusundan fazla direnişle karşılaşmadan 5 günde Musul’u alan IŞİD, Bağdat’a ilerliyor.

Örgüt Bağdat’ın 90 km yakınlarına kadar sokulurken Maliki’ye bağlı güvenlik güçleri henüz IŞİD’i durdurmayı başaramadı. Irak Sumaria televizyonu, Kerkük Emniyet Müdürlüğü'ne dayandırarak verdiği haberde, Kerkük ile Bağdat arasında karayolu bağlantısının koptuğunu duyurdu.


TARTIŞMALI BÖLGELER KÜRTLERİN ELİNDE

Federal Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi dışında kalan Kerkük dahil tüm Kürt yerleşim birimlerinde denetim kurduklarını ve bir daha buralardan çıkmayacaklarını bildirdi. Kürt parlementerler de Bağdat'ı terk ederek Kuzey Irak'a döndü.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) gruplarının önce Musul'u, ardından Selahaddin ve Kerkük bölgelerinde bir çok yerleşim birimini çatışmasız bir şekilde ele geçirmesi ardından, Kürt yönetimi güçleri Irak askeri birliklerinin terk ettiği Kerkük'ün denetimini aldı. Peşmergeler, Kerkük çevresinde IŞİD çeteleri ile çatışmaya girerken, kentin güney batısındaki bazı ilçe ve köyleri geri aldı. 1,2 milyon nüfuslu Kerkük, petrol bölgesinin merkezinde bulunuyor.

BOMBALI SALDIRI


Dün öğleden sonra Peşmerge Bakanı Ceifer Şeyh Mustafa'nın konvoyuna yönelik Kerkük'ün güneyinde bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda bir peşmerge hayatını kaybederken, bakan kurtuldu. Saldırı, Perşmerge Bakanı Kerkük'ün güney batısındaki birlikleri denetlemek için geldiği sırada gerçekleşti.

Saldırı ardından Peşmerge Bakanı Ceifer Mustafa yaptığı açıklamada, Kerkük vilayetine bağlı Til El-Werd alanında iki gündür yaşanan çatışmalarda, 2 peşmergenin hayatını kaybettiğini, 2'sinin de yaralandığını söyledi. Gün içinde bir açıklama yapan peşmerge sözcülerinden Cabbar Yaver, "Kerkük'ün tümü peşmergenin denetimine geçti" dedi. Yaver, "Mevcut durumda Kerkük'te hiçbir Irak askeri kalmadı" diye ekledi.

IŞİD İLE PEŞMERGELER ARASINDA ÇATIŞMA

Şiddetli çatışmalar sonucu Kerkük'ün 25 güney batısındaki Til el-Werd ilçesi IŞİD'in elinden çıkarılmıştı. Bununla birlikte peşmergeler gün içinde düzenledikleri operasyon sonucu, kentin 50 km güney batısındaki Hewice ilçesine bağlı El Multeka beldesini IŞİD'den geri aldı.

Peşmergeler ayrıca Beci, Hawice ve Riyaz bölgelerini birbirine bağlayan stratejik hattın kendi denetimlerinde olduğunu bildirdi. Bu kavşağa Fethe adı veriliyor.

Öğleden sonra peşmerge güçleri ile IŞİD çeteleri arasında Kerkük'ün Til El Werd yakınındaki Riyaz'da şiddetli çatışmalar yaşandığı bilgisi geldi. YNK Basın Bürosu PUKmedia'nın peşmerge kaynaklarına dayandırdığı haberine göre çatışmalarda, IŞİD çeteleri ağır kayıp vererek, saldırıları kırıldı. Çatışmalarda bir peşmergenin yaralandığı belirtiliyor. Çarşamba günü de aynı yerde çatışmalar yaşanmış ve 10 çete üyesinin öldürüldüğü bildirilmişti.