"Bağımsızlık referandumuna gideceğiz"

"Bağımsızlık referandumuna gideceğiz"

IŞİD kriziyle birlikte Kürtler, Irak'ta bağımsızlık hedefini gizlemiyor.

IŞİD ilerleyişi karşısında peşmergenin Kerkük'ü ele geçirmesinden sonra şehre ilk ziyaretini yapan Irak Kürt yönetimi lideri Mesud Barzani BBC'ye konuştu, bağımsızlık mesajı verdi:

Barzani, "Bağımsızlık Kürdistan halkının doğal hakkı. Son gelişmeler bunu teyit etti. Bağımsız Kürdistan hedefimizi saklamıyoruz. Irak bölünmüş durumda, şartlar müsait" dedi, bağımsızlık için referanduma işaret etti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi lideri, "Bağımsızlığa ben değil, halk karar verecek. Sonucuna saygı duyacağımız bir referandum yapacağız ve bu bağlayıcı olacak. Umarım diğerleri de buna saygı duyar. Yalnızca Kürtlere değil, Kürdistan'daki herkese soracağız. Umarım komşularımızla iyi ilişkilere sahip oluruz. Kimseye tehdit olmayacağız" ifadesini kullandı.


Barzani: "Kerkük'te referandum yapılacak"
Barzani, referandumla ilgili ilk kez tarih verdi. Birkaç ay içinde yapılacağını, sürece Meclis'i dahil edeceklerini söyledi.

IŞİD'le mücadele için Arap ve Sünni unsurlara yardım edeceklerini ancak bütün Irak'ta yapılacak genel bir savunma için yardımları istendiği takdirde siyasi çözüm şartını öne sürdü, Irak'taki bütün unsurlarının bir araya gelmesi vurgusunu yaptı.

Barzani, geçtiğimiz günlerde peşmergenin girdiği tartışmalı bölgelerden çekilmeyeceğini de açıklamıştı.