Bahoz'u öldüren esrarengiz tugay!

Bahoz'u öldüren esrarengiz tugay!

PKK terör örgütünün üst düzey isimlerinden biri olan 'Bahoz Erdal' kod adlı Fehman Hüseyin, Suriye'de muhalif Tel Hamis Tugayı tarafından öldürüldü.Suriye'de bir dönem veterinerlik eğitimi aldığı için 'Dr. Bahoz' da denilen Hüseyin'e yönelik operasyon, çoktandır unutulmuş 'Tel Hamis' grubunu yeniden gündeme taşıdı. Adı geçen muhalif grubun uzun bir süredir Suriye'de etkinliğinin olmaması göze çarpıyor.

İSMİ PERŞEMBE TEPESİ

Suriye'de devrim hareketinin başlamasıyla ülke genelinde yüzlerce irili ufaklı muhalif yapı ortaya çıkmış ve silahlanarak Suriye rejmine karşı mücadele etmeye başlamıştı. Ülkenin kuzey bölgelerinde şiddetli çatışmaların ardından bölgenin önemli bir kısmı muhaliflerin denetimine geçmişti. Küçük bir muhalif birlik olan Tel Hamis Tugayı da bu gruplardan biri. IŞİD bölgeye gelene kadar Haseke kentinin güneyinde Türkiye sınırına 35 kilometre mesafede bir kasaba olan ve Türkçeye '5. gün/Perşembe Tepesi' olarak çevrilen Tel Hamis'in bir mahallesinde etkinlik gösteren bu tugay, 2014'te IŞİD terörünün bölgeye hakim olmasının ardından kayıplara karıştı. Yaklaşık 8 ay sonra PKK'nın Suriye kolu PYD'ye bağlı militanlar bölgeye yerleşince ise hiç sesleri çıkmadı.

ÖSO KENDİNİ GİZLEDİ

Ancak Özgür Suriye Ordusu'nda (ÖSO) görev yapmış çok sayıda muhalif devrimci, kendilerini gizleyerek PYD veya PYD güdümündeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) içine sızma yaptı. Kendini gizleyen militanlar şimdiye dek birçok PYD komutanına suikast düzenledi. En son geçtiğimiz mayıs ayında SDG içine sızma yapan ÖSO savaşçısı Cemil Karmo, Afrin'de iki üst düzey PKK komutanına suikast düzenlemiş ve bunu kamerayla kayda almıştı. Yerel kaynaklar, PYD'nin kendileri dışındaki unsurlara hayat hakkı tanımadığını ve çok büyük bir alanda hiçbir muhalif unsurun bulunmadığını belirtiyor.

Fehman Hüseyin'e suikast düzenlediğini belirten Tel Hamis Tugayları'nın sözcüsü Hesekavi ise suikastın 'uzun bir takip ve tasarrut sürecinin ardından' gerçekleştirildiğini kaydetmişti. Bu durum sözkonusu suikastın PYD'nin içine sızan ve uyutulan ÖSO hücreleri tarafından yapıldığı iddialarını güçlendiriyor. Olay sonrası Suriye PKK'sı PYD'nin bölgede 100'ü aşkın kişiyi gözaltına alması da, saldırının 'Rojava'nın kalbi' olarak nitelenen Kamışlı'nın içinden icra edildiğini gözler önüne seriyor.

Hastaneden dönüyordu


Suriye'nin kuzeyindeki Kamışlı'da cuma akşamı saat 20:30 sıralarında 8 korumasıyla birlikte öldürülen Fehman Hüseyin, bir süredir kanser hastalığıyla boğuşuyordu. Kamışlı'daki bir hastanede tedavi gören Hüseyin, önceki akşam yanındakilerle birlikte geldiği klinikte son kontrollerini yaptırmış ve Toyota marka arazi cipiyle yeniden yola çıkmıştı. Hüseyin'in içinde bulunduğu araç, Kamışlı merkezinde bombalı saldırı sonucu imha edildi.