Bakan Bozkır’dan Avrupa Parlamentosu’na Sert Tepki

Bakan Bozkır’dan Avrupa Parlamentosu’na Sert Tepki

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda bugün oylanacak Kıbrıs’la ilgili karar tasarısıyla ilgili, "Bu tasarı bundan önce çıkmış benzer nitelikteki pek çok tasarıyla aynı akıbete uğrayacaktır. Bizim açımızdan hiçbir geçerliliği yoktur" dedi.
Bakan Bozkır, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile bakanlıkta bir araya geldi. Görüşme öncesi konuşan Bakan Bozkır, Macaristan’ın Türkiye için çok önemli bir ülke olduğunu belirtti. Türkiye ile Macaristan’ın hem çok önemli ticari ilişki içerisinde olduğunu hem de iki ülkenin birçok alanda aynı doğrultuda düşündüğünü vurgulayan Bozkır, "Macaristan’la ticaretimiz 1.5 milyar dolar hacminde, bu oldukça dengeli bir ticaret" dedi.
Bozkır, Türkiye’nin Macaristan’da 47 milyon dolar yatırımı olduğunu, Macaristan’ın ise Türkiye’de 16 milyon dolar civarında yatırım yaptığını kaydetti.
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bozkır, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda bugün oylanacak Kıbrıs’la ilgili karar tasarısı konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine, "Avrupa Parlamentosu’na bir anlamda baskı niteliğinde bir karar tasarısı sunuldu. Benim Brüksel’deki temaslarımda da bu karar tasarısının yanlışlığını, aslında yarardan çok zarar vereceğini hem Bayan Federica Mogherini, hem Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Komisyon Üyesi Johannes Hahn ile görüştük. Onların bazı çabaları oldu fakat anladığım kadarıyla bu tasarı bugün oylanacak ve kabul edilecek. Türkiye bakımından Avrupa Parlamentosu’na saygı duymak ve önemini idrak etmekle birlikte bu tasarı bundan önce çıkmış benzer nitelikteki pek çok tasarıyla aynı akıbete uğrayacaktır. Bizim açımızdan hiçbir geçerliliği yoktur. Bu tasarı kabul edildikten sonra Brüksel’deki daimi temsilcimiz de usuller uyarınca geriye gönderilecektir. Şu aşamada bundan başka önemi yoktur" şeklinde konuştu.