Bakan Canikli’den “kaçak Et” Açıklaması

Bakan Canikli’den “kaçak Et” Açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, kaçak etle ilgili idari soruşturmanın sürdüğünü belirterek, denetimlerde teknolojiyi daha çok kullanarak bunun önüne geçmeyi hedeflediklerini söyledi.
Bakan Canikli, katıldığı Türkiye İhracatçılar Meclisi Genişletişmiş Başkanlar Kurulu toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kaçak etle ilgili sorular üzerine konuşan Bakan Canikli, “Onunla ilgili bütün adımlarımızı yaptıklarımızı kamuoyuyla paylaştık zaten. Şu anda konu hem yargıda devam ediyor, ayrıca idari olarak da biz bu olayla bağlantılı olabilecek benzer olayların ortaya çıkartılması için ayrıntılı bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Yani çok ayrıntılı isim bazında değerlendirme yapmamız doğru değil. Ama bazen bir olayın çözülmesi, başka benzeri olayların da çözülmesinin önünü açar, o konuda ipucu verir. O imkan var mı, o ihtimal söz konusu mu onu da değerlendiriyoruz. Ayrıca işin vergi boyutuyla ilgili de Maliye Bakanlığı’na intikal ettiriyoruz. Onlar da gerekli çalışmaları yapacaktır. Ama genel olarak transit ticaret kapsamında antrepo rejimi kullanılarak yürütülen işlemlerle ilgili genel bir uygulamamız var. Zaten kırmızı etle ilgili olay da bu çerçevede ortaya çıkmıştı. Yani aldığımız bu karar ve uygulama neticesinde ortaya çıkmıştı. Belli başlı alanlar var, ürün grupları var bu alanı kullanan ve ihtimal olan, yani kırmızı et benzeri içeriğe tabi tutmadan girme ihtimali olan alanları da yakından takip ediyoruz. Onlarla ilgili de şu anda fiziki tespit ve sayımlarımız devam ediyor” dedi.
Denetimlerin hiç gevşetilmediğini belirten Bakan Canikli, “AK Parti hükümetleri döneminde hiçbir zaman denetimler gevşetilmedi. Sadece sürekli olarak bize teknolojinin verdiği imkanları kullanarak daha yoğun bir şekilde teknolojik araçları denetimlerimizde kullanarak onun etkinliğini artırmaya çalışıyoruz. Söz konusu gümrük olunca denetimin ağırlığının hiçbir zaman azaltılması düşünülemez. Bu bizim için de geçerli, bizden önceki dönemler için de geçerli. Başarı elde etme ve sonuç alma açısından bakıldığında 2003’den itibaren gümrüklerimizde özelikle teknolojik araçların daha çok denetim amacıyla devreye sokulması bu noktada gümrüklerin kontrolünü de büyük oranda sağlamlaştırmıştır. Biz onu biraz daha ileriye götürmeye çalışıyoruz. Teknolojinin imkanlarını denetime daha çok aktarma çabasıyla meşgulüz” diye konuştu.
Bakan Nurettin Canikli, akaryakıt kaçakçılığıyla ilgili bir soru üzerine, “Akaryakıtın geneliyle ilgili de çok farklı tedbir ve düşüncelerimiz var. Bir kısmı henüz sonuçlanmadı, çalışmalarımız devam ediyor. Onlarla ilgili şu aşamada bilgi paylaşmaya gerek yok ama söylediğiniz konu işlenmiş petrol ithalatıyla ilgili. Yani ham petrol ithalatında böyle bir durum söz konusu değil. Ama henüz daha nihai kararımızı vermedik fakat işlenmiş petrolün transferinde antrepo rejimine sokulmaması noktasında ciddi bir kanaatimiz oluşmaya başladı” dedi.