Bakan Eker Antalya’da

Bakan Eker Antalya’da

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, EXPO 2016 Antalya’dan 188 ülkeye gönderilen davet mektubuna 23 ülkenin katılacağını bildirdiğini söyledi. Bakan Eker, fiziki çalışmanın yılbaşına kadar yüzde 100 tamamlanacağını kaydetti.
EXPO 2016 Antalya Ajansı yönetim kurulu toplantısı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker başkanlığında yapıldı. EXPO 2016 Antalya Ajansı’nda basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından açıklama yapan Bakan Eker, 2014 yılı 11. Expo Yönetim Kurulu Toplantısı’nı yaptıklarını dile getirdi. Expo 2016 Antalya’nın Türkiye’nin projesi olduğunun altını çizen Bakan Eker, “Projenin zamanında bitirilmesi en büyük hedefimizdir. Ülke katılımları, alanın düzenlenmesi, ulaşım, gerek alt yapı gerek fiziki yapılar gerekse projenin tanıtımı ve uygulanması noktasında titizlikle çalışıyoruz. Rutin olarak aylık yönetim kurulu toplantısı yapıyoruz. Kasım ayı toplantısını yaptık” dedi.
172 TÜRDE 25 BİN OT VE ÇALI
Altyapı çalışmalarının planlı şekilde gittiğini kaydeden Bakan Eker, “Herhangi bir problem yok. Şu an fiziki çalışmalar yüzde 92- 93 düzeyinde bitti. Yıl sonuna doğru yüzde 100’ tamamlayacak. Bitkilendirme çalışmaları bütün sahaya dikilecek ağaçlar hazır. Topraklama ve çalışmaları yapıldı. Yağmur yağmadığı zanda ağaç dikim işi yapılıyor. 2015-2016 başı çiçek dikimi planlamaya uygun başlayacak. 172 türde 25 bin ağaç ve çalı bahar ayında dikimi yapılacak” diye konuştu.
23 ÜLKE KATILIMINI ONAYLADI
Ulaşımla ilgili büyükşehir belediyesinin çalışmalar yürüttüğünü ifade eden bakan Eker, “Raylı sistem projesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Alana ulaşımın rahatlatılması açısından çalışıyor. Ülke katılımlarında şuan itibariyle 23 ülke katılımını net olarak bildirdi. 44 ülke ile görüşmeler sürüyor. Her platformda mutlaka Expo konusu dile getiriliyor. Ülkelerle birebir görüşme sağlanıyor. Çin’in ve Güney Kore’nin katılımı netleşti. Her gün katılımcı ülke sayısı artıyor. Bunu azami düzeye çıkaracağız.Üzerinde hassasiyetle duruyoruz” diye konuştu.
TARIM MÜZESİ
Bugünkü toplantıda Expo alanına bir tarım müzesi kurulmasının kararlaştırıldığının altını çizen Bakan Eker, “Türkiye’nin ilk tarım yapılan topraklardan olması sebebiyle bunun üzenden dünyaya bir evrensel mesaj verilmesi, bu mesaj araçlarından birinin de tarım müzesi olmasını istiyoruz. Bu müze görsel ve işitsel araçlarla desteklenecek. Ziyaretçilerin ilgisini çekecek 12 bin 550 sene önce tarım yapıldığı andan itibaren geçen zaman içinde tarımım tarihi yolculuğu anlatılacak. Biyolojik çeşitliliğin yeniden ülkelerin gündemine gelmesi için mesajlar verilecek. Katılımcı ülkeler kendi ülkelerinde bulunan kültüre alınmamış ama yenilebilen bitkilerinin tohumlarının yabani akrabalarını burada sergilenmesine imkan sağlayacak. Bir yanda yeni koleksiyon yapılması bir yandan da müze ile entegre edilmesi bizim yaptığımız tohum gen bankası çerçevesinde bütün bu faaliyetler üzerinde hasiyetle duruyoruz” dedi.
Toplantıya, Antalya Valisi Muammer Türker, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Expo 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Selami Gülay, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak ve diğer yönetim kurulu üyeleri katıldı.