Bakan Elvan’dan Gündeme İlişkin Açıklamalar

Bakan Elvan’dan Gündeme İlişkin Açıklamalar

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, TBMM Genel Kurulu’nda dört eski bakanla ilgili alınan karara ilişkin, "Komisyon çalışmalarını tamamladı, tamamladıktan sonra Meclis Genel Kurulu’nda da her bir milletvekili özgür, hür iradesiyle düşüncesini ifade etti ve neticede bu arkadaşlarımızın Yüce Divan’a gönderilmesi reddedildi. Olay bundan ibaret" dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde dört eski bakanla ilgili alınan karara değinen Elvan, "Biz AK Parti olarak bu dört bakanımızla ilgili olarak ta işin başından beri son derece açık, şeffaf bir yaklaşım izledik. Önce komisyonun kurulmasına karar verdik ve komisyonun kurulmasını biz istedik bizatihi AK Parti olarak. Komisyon çalışmalarını tamamladı, tamamladıktan sonra Meclis Genel Kurulu’nda da her bir milletvekili özgür, hür iradesiyle düşüncesini ifade etti ve neticede bu arkadaşlarımızın Yüce Divan’a gönderilmesi reddedildi. Olay bundan ibaret" dedi.
Her bir milletvekilinin görüşüne saygı duyulması gerektiğine dikkati çeken Elvan, "Demokrasinin de güzelliği buradadır. Demokratik bir ortamda hem de gizli oyla böyle bir karar verilmiştir. Tüm milletimiz millet adına temsilci olan milletvekillerimizin verdiği kararlara tüm kesimlerin saygı duyması gerekir diye düşünüyorum" diye konuştu.
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) binası hakkında konuşan Elvan, "Ben hiçbir zaman bu bina gömülecek gibi falan bir ifade kullanmadım. Böyle bir ifade kullanmadım, ancak şunu ifade ettim. Özellikle bu yasa dışı dinlemelere yönelik geçmişte yapılan gerçekten illegal uygulamalar, yani bir ülkenin cumhurbaşkanını, başbakanını, genelkurmay başkanını, tüm üst düzey yönetim, bakanların dinlenmesi kadar yani anormal bir durum söz konusu olamaz. Ve işte şu anki gelişmeleri görüyorsunuz, şu an yürütülen soruşturma, gözaltına alınanlar, Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülenleri sizlerle birlikte, bizlerde izliyoruz. Gerçekten son derece üzücü, vahim bir durum ve bununla ilgili de tabi şunu da ifade etmem gerekiyor öncelikli olarak. Bir kere tabi bu suçu işleyenler kimler yaptıysa ve kimler yaptırdıysa bu da çok önemli ya bunun sonuna kadar gidilmeli ve bunlar mutlaka hesabını vermeli diye düşünüyorum ve mutlaka da verecektir. Yargı önünde yasa dışı şu anki görülen tablo o. Yani çünkü dinlemeyle ilgili neticede kararları veren yine mahkeme kararı geldikten sonra Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Jandarma Genel Komutanlığı gibi
birimlere o hatların açılmasını sağlayan kurum Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı" şeklinde konuştu.
"TİB’İN BAŞTAN AŞAĞI YAPILANDIRILMASI GEREKTİĞİ KANAATİNE VARDIK"
"Ve kayıtlar, mevcut kayıtlar şunu da gösteriyor anlaşılan" diyen Elvan, "Yani burada özellikle kriptolu telefonlar başta olmak üzere yasa dışı dinleme gerçekleştirmişler. Bunların hesabını mutlaka verecekler ve sonuna kadarda mutlaka gidilmeli bu hususun üzerine gidilmeli. Bu ulusal güvenliğimizi ilgilendiren bir husus, gerçekten bir anlamda bunu yapmak demek, bir ülkenin cumhurbaşkanı, başbakanını dinlemek demek bunun casusluktan bir farkı yok. Hangi amaçla, hangi yetkiyle sen dinliyorsun, hangi yetkiyle sen bunları yapıyorsun? Bunların hesabının mutlaka verilmesi gerektiğini düşünüyorum. TİB’le ilgili olarak da sorunuza geri dönecek olursam, tabi o süreçte Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı yıprandı ve geçmişte son derece iyi niyetlerle hatırlarsanız kurulmuştu ve bu kurumun mutlaka yeniden yapılandırılması, yeniden şekillendirilmesi, hatta binasının değiştirilmesi hususunu daha öncede ifade ettim, şimdi de ifade ediyorum. Benim açıkçası bu konuyla ilgili olarak işte yeri değiştirilmelidir düşüncem, hatta yani bu yıpranmasından dolayı bir devletin kurumu neticede. Bunun mutlaka aksaklıklar nelerdir, bunların önüne nasıl ve ne şekilde geçilmelidir, bununla ilgili neler yapılmalıdır? Bunlara yönelik tabi çok kapsamlı çalışmalar bizler yaptık ve mutlaka TİB’in baştan aşağı yeniden yapılandırılması gerektiği kanaatine vardık" ifadelerini kullandı.
Elvan, özellikle 25 Aralık sonrası ve TİB’in yönetiminde yapılan değişiklik sonrasında gerçekten son derece ciddi, günlük kontrollerin, çapraz kontrollerin yapıldığı, her bir yapılan iş ve eylemin kaydedildiği bir mekanizmanın şu anda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda yürütüldüğünü vurgulayarak, “Arkadaşlarımız gayet dikkatli, koordineli bir şekilde çalışmalarını yürütüyorlar. Hatırlarsanız, geçmişe yönelik iş ve işlemlerin uzmanlar, uzman yardımcıları, yöneticiler tarafından yapılan bilgisayarda yapılan iş ve işlemlerin tamamıyla silindiğini görüyoruz ortadan kaldırıldığını görüyoruz. Diyelim ki, 1 hafta 10 gün önce veya 1 ay önce herhangi bir uzmanımız hangi iş ve eylemi gerçekleştirmiş, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda hepsi kayıt altındadır. Tüm notları, her şeyiyle kayıt altındadır" dedi.
Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Önemli bir kısmını bu CD’leri parçalamışlar, yani kesmişler, parçalamışlar, hatta onların parçaları bile şu anda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda muhafaza ediliyor. Ama şu kadarını söyleyeyim. Özellikle bu 17 Aralık ve 25 Aralık darbe girişimlerinden sonraki süreçte gerekli önlemler alınmıştır, tüm kayıtlar muhafaza edilmektedir. Biraz öncede ifade ettiğim gibi her bir çalışanın da yapmış olduğu iş ve eylemler kayıt altındadır."
"MAHKEME KARARI OLMADAN HİÇBİR ŞEKİLDE TİB TARAFINDAN DİNLEME SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"
Mahkeme kararı olmadan hiçbir şekilde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından dinlemenin söz konusu olmayacağına dikkati çeken Elvan, "Bunların kontrolleri sürekli olarak yapılmaktadır, çapraz kontrolleri yapılmaktadır ve nasıl yapılmaktadır onu da ifade edeyim. Gelen mahkeme kararı sayısı belli, ne kadarlık mahkeme kararı gelmiş ve dinlenen kaç karar var, bunların hepsinin çapraz kontrolleri yapılıyor şu anda arkadaşlarımız tarafından. Dolayısıyla devletin bir kurumu tarafından hele Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından hassasiyetle takip ediliyor. Böyle bir husus söz konusu değildir ve olamaz. Hatta şunu da rahat olsunlar hatta şunu da ifade edeyim. Örneğin, mahkeme kararı geçmişte nasıl oluyordu? Bir mahkeme kararı geliyordu, mahkeme kararındaki telefon numarası farklı, isim farklı, yani isimle telefon numarası örtüşmüyor. Yani bir şahsın önemli bir şahsın ismini yazmamak için telefonunu koyup belki onun yanına başka bir isim yazılıp dinleme de geçmişte yapılmış bu tür eylemlerde söz konusu olmuş" şeklinde konuştu.
FUAT AVNİ’NİN TWITTER HESABI İÇİN ALINAN KARAR
Elvan, Fuat Avni’nin Twitter hesabı için alınan karara ilişkin, "Şimdi şöyle, bu hesapla ilgili olarak alınan bir mahkeme kararı var. Bu mahkeme kararı gereği bu hesabın kapatılması gerekiyordu ve bu hesap kapatıldı, hesabı kapatan da askıya alındı. Yine ilgili sosyal medya şirketi yani bu Twitter’sa Twitter, Facebook’sa Facebook. Türkiye’de bulunan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşımızın kanunlara, hukuka riayet etmesi gerekir. Siz eğer yasalara aykırı davranırsanız bunun gereği neyse yapılır çok açık söylüyorum" dedi.
Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda internet ve ulusal güvenliği ilgilendiren konuda bir boşluğun doğduğunu hatırlatan Elvan, "Anayasa Mahkemesi’nin kararından dolayı orada biz ağır para cezası getiriyoruz, 500 bin liraya kadar para cezası getiriyoruz. Eğer böyle bir kararı uygulamada direnecek olursa, bu tür para cezasına yönelik yaptırımları da uygulamak istiyoruz" şeklinde konuştu.
İNTERNET FİYATLARI
İnternet fiyatlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Elvan, "İnternet fiyatlarına baktığınızda özellikle son 2-2,5 yıllık süreçte yüzde 100’ün üzerinde bir fiyat düşüşünün olduğunu görüyoruz, sürekli olarak fiyat daha da aşağı iniyor. Ve benim özellikle arkadaşlara sürekli olarak telkinim şu oluyor. Rekabeti artırıcı, internet fiyatlarını daha da aşağı çekici ne kadar mekanizma varsa bunları uygulamaya koyalım ve çalışmalarımız da hep bu çerçevede yürüyor. Dolayısıyla internet fiyatlarında ciddi ölçüde bir düşüş söz konusu, bu düşme devam edecek" dedi.
İSTANBUL’UN TRAFİĞİ
İstanbul’un trafiğini rahatlatmaya yönelik çok önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Elvan, "Şu anda çalışmaları devam eden büyük mega projelerimiz var ve önümüzdeki günlerde yine İstanbul’un trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak olan bir önemli mega projesi sizlerle birlikte paylaşacağız, kamuoyuyla paylaşacağız. İstanbul’un gerçekten trafiğini ciddi bir şekilde rahatlatacak olan bir proje, bu kadar söyleyeyim. İnşallah muhtemelen Sayın Başbakanımızla birlikte bunun açıklamasını yapacağız. Yani birkaç hafta içerisinde bunu yaparız diye düşünüyorum açıklamayı. Çünkü aşağı yukarı 6-7 aydan beri, belki daha fazla konunun üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.
"E-5 GİRİŞİ VE ÇAMLICA TEM GİRİŞİ, İKİ GİRİŞİMİMİZ VAR"
"E-5 girişi ve Çamlıca TEM girişi, iki girişimiz var" diyen Elvan, "Bu otoyola, mevcut otoyol ve E-5’e ilave olarak yeni bir otoyol inşa ediyoruz. Nereden başlıyor bu otoyol? Sakarya Akyazı’dan başlıyor ve şu güzergahı takip edip İzmit’in üst tarafından doğrudan Kuzey Marmara Otoyoluyla birleşiyor. Ankara’dan gelen bir vatandaşımız şu anda ya Otoyol TEM’e girecek ya da E-5’e girecek. Şu anda Ankara’dan gelen bir vatandaşımız bu projenin tamamlanmasıyla birlikte, ki biz bununa da ihalesine çıktık, ne olacak? Üçüncü bir otoyol güzergahına girebilecek Sakarya Akyazı’dan itibaren, İzmit üzerinden Yavuz Sultan Selim Köprüsüyle birleşecek olan bir güzergah" ifadelerini kullandı.
KÖRFEZ KÖPRÜSÜ
Bu yıl Haziran ayında tüm tabliyelerin yerleştirileceğini ve Körfez Köprüsü’nün üzerinden yaya olarak geçilmiş olunacağını anlatan Elvan, "Araç için tabi ki diğer akşamların, bağlantıların bağlanması gerekiyor. Onun için de 2015 sonuna kadar tamamlamış olacağız; ki teknolojik açıdan gerçekten Türkiye’nin gurur duyacağı bir proje, Türk mühendislerimizin, işçilerimizin ürettiği, ortaya koymuş olduğu bir proje. Bunla birlikte tabi ki 2015 sonuna kadar Bursa’ya kadar bağlantımızı da sağlamış olacağız otoyolla. Yani 2015 sonunda vatandaşlarımız, İstanbul’da yaşayan vatandaşlarımız İstanbul’dan Bursa’ya kadar Körfez Köprüsünün üzerinden geçerek Bursa’ya ulaşmış olacak; ki biliyorsunuz İstanbul’dan Yalova’ya kadar olan mesafe kabaca aşağı yukarı 1,5 saat, hatta 1 saat 40 dakika falan sürüyor, bunu 15 dakikaya indiriyoruz, yani 1 saat 40 dakikalık süreyi 15 dakikaya düşürmüş olacağız" dedi.
ASELSAN MÜHENDİSLERİNİN ÖLMESİ
ASELSAN mühendislerinin ölmesine ilişkin değerlendirmede bulunan Elvan, "Özellikle tabi son 8-10 yılda Türkiye’de bilgi ve iletişim alanında inanılmaz bir gelişme oldu, ASELSAN hızlı bir şekilde gelişti, TAİ hızlı bir şekilde gelişti. Özellikle savunma sanayimize destek veren, bilgi ve iletişim sektörümüze destek veren ve gerçekten gözbebeğimiz diyebileceğimiz Türkiye’nin çok önemli kurumlarından bir tanesi olan ASELSAN’da bu tür hadiselerin yaşanması bizleri ziyadesiyle üzüyor, inanın öyle. Yani gerçekten o pırıl pırıl, gencecik mühendislerimiz ve onların ürettikleri, ortaya koydukları yenilikçi yaklaşımlar, yeni ürünler bizim hep gurur vesilemiz oldu. Bunu açıklıkla ifade edeyim ki, şu anda ASELSAN 4G baz istasyonu konusunda çalışıyor, ki bunları biliyorsunuz biz hep ithal ediyorduk ve önemli bir noktaya geldiler. Aşağı yukarı 1 yıl gibi bir süre içerisinde de bunu tamamlayacaklar" dedi.
Elvan, konuşmasında şunları kaydetti:
"Şunu ifade etmek istiyorum: Neden ASELSAN? Yani benim kafama takılan soru bu, neden ASELSAN? Yani bunların hepsi neden intihar deniyor, yani buna anlam vermek mümkün değil. Yani ASELSAN’ın diğer kurumlarımızdan bir farkı mı var? Yani Türkiye’de onlarca, yüzlerce kuruluşumuz var, şirketimiz var, bu şirketlerimizde olmuyor da neden ASELSAN’da oluyor? Yani kafamızda elbette ciddi bir soru işareti var. Ve bu konu geçmişte intihar ettiği söylenenler dahil çok kapsamlı, detaylı, ince ayrıntılarıyla araştırılması gerektiğini düşünüyorum."