Bakan Güllüce: “inşaat Sektöründe Dünya Birincisi Olacağız”

Bakan Güllüce: “inşaat Sektöründe Dünya Birincisi Olacağız”

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, inşaat sektöründe dünya birincisi olma iddialarının olduğunu ifade ederek, “Türkiye’de inşaat sektöründeki işçiler mesleki yeterlilikle ilgili 2017 yılına kadar eğitilecek. 2017 yılından sonra hiçbir sertifikasız işçi çalışamayacak” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, bir dizi ziyaret ve programa katılmak üzere Konya’ya geldi. Protokol mensupları tarafından karşılanan Bakan Güllüce, programı kapsamında ziyaret ettiği 3. Organizesi Sanayi Bölgesi’nde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı iş güvenliği paketi ile ilgili yöneltilen soruları yanıtlayan Bakan Güllüce, “Kazalar olmasın diye teknik çalışmalar yapılıyor. Her gün gelişen şartlar oluşturulmaya çalışılıyor. Yasaların açıkları nelerdir, teknik eksiklikler nelerdir bunlar tespit ediliyor. Buna göre yeni konumlar alınıyor. Ülkemiz geliştikçe hukukta ve mevzuatta da değişiklikler ihtiyacı doğuyor” dedi.
“2017’DE SERTİFİKASI OLMAYAN İŞÇİ ÇALIŞMAYACAK”
Bakanlık olarak da bu paketle alakalı yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Güllüce, “Türkiye’de inşaat sektöründeki işçiler mesleki yeterlilikle ilgili 2017 yılına kadar eğitilecek. 2017 yılından sonra sertifikası olmayan hiçbir işçi çalışamayacak. Mutlaka kurs almış, eğitimden geçmiş, iş güvenliği eğitimi almış mesleki yeterlilik sertifikası olacak. 2017’ye kadar da biz yüz binlerce insana eğitim yaptıracağız. Bir taraftan Çalışma Bakanlığı, bir taraftan da bizim bakanlığımız bu çalışmaları yapacak” diye konuştu.
“İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DÜNYA BİRİNCİSİ OLMA İDDİAMIZ VAR”
İnşaat sektörünün dünyada en iddialı oldukları alan olduğunu kaydeden Bakan Güllüce, “Bu alanda Çin’den sonra biz geliyoruz. İnşallah biz inşaat sektöründe birinci olacağız. Çok kaliteli inşaat sektörümüz var, çok kaliteli inşaat ürünlerimiz var. Dünyaya açılmış durumdayız. Çalışanlarımızın da vasıflarını geliştirerek hem iş güvenliği açısından hem de yaptığı işi kalitesi bakımından bir çalışma içerisine giriyoruz. Bu iş başlamıştı zaten bunu da daha da hızlandıracağız. İnşallah 2017’den sonra sertifikası olmayan hiç kimse inşaatlarda çalışamaz hale gelecek. Bu hem iş güvenliği açısından hem de işin kalitesi açısından gerekli olan bir şey. Dünya’nın birincisi olma iddiamız var. Bunu tekrar tekrar söylüyorum. Birinci olmanın yolu ise vasıflı işçi, vasıflı elemandır. Bunun içinde gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı.
TAHTALI BARAJI KORUMA HAVZASI’NDAKİ RUHSATSIZ VE KAÇAK YAPILAR
CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray’ın İzmir Tahtalı Barajı Koruma Havzası’nda çevre kirliliğine neden olan ruhsatsız ve kaçak yapıları TBMM gündemine getirmesiyle ilgili soru üzerine Bakan Güllüce, “İzmir’de kaçak yapılaşmayla olan ilgili yerde sayın vekilimiz adres karıştırmış. Bunu İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve İzmir Su İdaresi’ne sorması lazım. Yani orada bir adres karışıklığı var. Sayın vekilin derhal Ankara’dan gelip İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ‘Ben basında ve Meclis’te bunu söyledim, sen yanlış yapmışsın. Ruhsat vermişsin buraları çalıştırıyorsun. Bunu niye yapmıyorsun’ diye sorması lazım. Bu bizim bakanlığımız ile ilgili bir konu değil. Biz de sayın vekilimize teşekkür ediyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapması gerektiği halde yapmadığını açıkladığı için. Biz bakanlık olarak oradaki işletmelerin yüzde 87’sini denetlemişiz ve problem yok. Elimizde bunların raporu var. Sayın vekilin diğer kaçak konularla ilgili bahsettiği şeyin mevzuatı belediyeyle alakalıdır. Kaçak yapı yaptırılamaz, bu bir suç duyurusudur. Aslında bu suç duyurusu oranın belediye başkanları için de suç duyurusu olmuştur. 2014 yılından sonra kaçak yapı yapan ve yaptıran suçlu durumdadır. Bu konuda sayın vekilimiz, belediye ve su idaresi hakkında suç duyurusunda bulunmuştur. Dolayısıyla savcılığında bu konuya el atması gerekir” şeklinde konuştu.