Bakan Kurtulmuş'tan CHP'li Tanrıkulu'na SİHA cevabı

Bakan Kurtulmuş'tan CHP'li Tanrıkulu'na SİHA cevabı

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, CHP İstanbul  Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun açıklamalarına ilişkin, "SİHA'ların özelliği,  tespit ettiği teröristleri tespit ettiği noktada imha etmesidir. Bu terörle  mücadelenin olmazsa olmaz parçalarından birisidir. Yani bunu başka şekilde  yorumlamak, terörle mücadelede kullanılan etkin mücadele aracını sanki böyle  vatandaşa karşı kullanılan bir araçmış gibi tarif etmek, en hafif tabiriyle  teröre karşı verilen ortak mücadelenin safında yer almamak demektir." dedi.

Kurtulmuş, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün (BMDTÖ) 22.  Genel Kurul Toplantısı'na katılmak üzere gerçekleştireceği Çin ziyareti öncesinde  Atatürk Havalimanı VİP Salonunda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Kurtulmuş, genel kurulda yürütme kurulu üyesi adayı olan Türkiye'nin  Avrupa bölgesinden seçime katılacağını, Türkiye'nin seçilmesi için çalıştıklarını  söyledi.

Çin'de 2018'in "Türkiye yılı" olduğunu anımsatan Kurtulmuş, "Türkiye  yılı etkinlikleri çerçevesinde yapılacak faaliyetlerin gözden geçirilmesi için  ilgili muhataplarımızla toplantılar yapacağız, çalışmalar yapacağız. Yine Çinli  muhataplarımızla ikili görüşmelerin iyileştirilmesi, düzeltilmesi konusunda,  turizm ve kültür alanında neler yapılabilir, bu konularla ilgili de  çalışmalarımızı sürdüreceğiz." diye konuştu.

Kurtulmuş, Çin, Japonya, Güney Kore ve Hindistan başta olmak üzere  Asya ülkelerinin Türkiye turizminin canlandırılması bakımından önemli pazarlar  olduğunu, buraya açılmayı hedef olarak gördüklerini belirtti.

İpek Yolu Projesi kapsamında Çin ile çeşitli alanlarda iş birliği  zeminlerinin artırıldığını aktaran Kurtulmuş, bu kapsamda özellikle medya,  ulaştırma, kültür ve turizm alanında yapılacak çalışmaları gözden geçirme  fırsatını bulacaklarını bildirdi.

Numan Kurtulmuş, 50 yıl önce Türkiye'den götürülen Herakles lahdinin  iadesiyle ilgili sürecin tamamlandığını, 6 Eylül'de getirilmesi planlanan lahdin  gümrükteki gecikmeden dolayı 13 Eylül'de yurda geleceğini ifade etti.

İsviçre'deki gümrükleme çalışmalarının sürdüğüne dikkati çeken  Kurtulmuş, "13'ünde Antalya Müzesi'nde, Aksu'daki müzede sergilenecek. Türkiye,  maalesef hala çok önemli kısmı yurt dışında bulunan, kayıp, daha açık söyleyeyim,  çalınmış kültürel varlıkların iadesi konusunda sevindirici bir adım atmış  olacaktır. Biz de 13'üne yetişemeyeceğiz ama geldikten sonra lahdi ziyaret etme  imkanı bulacağız." dedi.

 "Türkiye için terörle mücadele siyaset üstü bir konudur"

Kurtulmuş, bir basın mensubunun "CHP İstanbul Milletvekili Sezgin  Tanrıkulu'nun silahlı insansız hava araçlarına ilişkin açıklaması"nı sorması  üzerine, iç siyasette partilerin farklı konularda apayrı noktalarda  durabileceğini söyledi.

Birisinin A dediğine diğerinin Z diyebileceğini, bunun siyasetin  doğası gereği olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Ama bir de ülkelerin içeride ve dışarıda siyasetin ortak noktaları  vardır. Türkiye için terörle mücadele siyaset üstü bir konudur. Bütün siyasi  partilerin ortak şekilde davranması gereken bir hususiyettir. Çok ağır bedeller  ödedik. Türkiye, yaklaşık 40 yıldır terörle mücadele ediyor. PKK'sından  ASALA'sına, DEAŞ'ından DHKPC'sine kadar bin bir çeşit örgütü Türkiye'nin başına  bela ediyorlar. Bu SİHA'ların ne kadar önemli olduğunu, özellikle Doğu ve  Güneydoğu Anadolu'da çukur eylemleri sırasında gördük. Çok sayıda güvenlik  görevlimiz  maalesef  şehit oldu. SİHA'ların özelliği tespit ettiği teröristleri  tespit ettiği noktada imha etmesidir. Bu terörle mücadelenin olmazsa olmaz  parçalarından birisidir. Yani bunu başka şekilde yorumlamak, terörle mücadelede  kullanılan etkin mücadele aracını sanki böyle vatandaşa karşı kullanılan bir  araçmış gibi tarif etmek en hafif tabiriyle teröre karşı verilen ortak  mücadelenin safında yer almamak demektir. Dolayısıyla CHP'li arkadaşlara,  samimiyetle ve dostane olarak uyarımız, bu terörle mücadelede herkesin ortak  safta olmasıdır."

Kurtulmuş, terörle mücadelenin eleştirilebileceğini belirterek,  "Şurasında şu oldu diyebilirsiniz ama yani kimden yanayız, terör örgütlerinden  yana mıyız, terörü destekleyenlerden yana mıyız, yoksa terörle mücadelede bütün  Türkiye'nin gücünden yana mıyız, millet olarak hep beraber aynı çizgide mi  duruyoruz? Hatta sadece içeride değil, biz ne diyoruz, 'Dışarıda da amasız,  fakatsız, herkes teröre karşı bir insanlık cephesinde buluşsun.' Dolayısıyla biz  bütün uluslararası terör örgütlerine karşı hiçbir rezervimiz olmadan terörün  karşısında yer alma mecburiyetindeyiz. Terörün karşısında verilen mücadelede,  tabii ki bu usulüne uygun verilen mücadelede yanında olmamız lazım. Dışarıda  uluslararası alanda böyle olduğu gibi hiç kuşkusuz Türkiye'nin beka meselesi olan  terör örgütleriyle, PKK'sıyla DEAŞ'ıyla diğerleriyle olan bu mücadelesinde  herkesin ortak safta durması lazım. Bunu bir iç politika malzemesi olarak  kullanmanın da son derece yanlış ve son derece gerçekten çirkin bir tavır  olduğunu ifade etmek isterim." değerlendirmesini yaptı.

 "Türkiye'ye karşı tutum, tavır alma haline dönüştü"

Kurtulmuş, Dışişleri Bakanlığının Almanya'da yaşayan ve bu ülkeye  seyahat etmeyi planlayan Türk vatandaşlarından tedbirli olmaları, yabancı düşmanı  ve ırkçı muamele, davranış ve sözlü saldırılar karşısında itidalli hareket  etmelerini istemesine ilişkin, Türkiye ile Almanya arasındaki gergin sürecin  devam ettiğini, bunun sebebinin Türkiye olmadığını belirtti.

Bazı Avrupa ülkelerinin iç politikasından kaynaklanan bir gerginliğin  bulunduğunu anımsatan Kurtulmuş, yabancı ve göçmen düşmanlığı ile İslam  karşıtlığının somut hale indirgenmiş şekilde Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan'a yönelik düşmanlığı olduğunu artık herkesin bildiğini vurguladı.

Kurtulmuş, "Bu Avrupa'nın siyasetinde maalesef yükselen sağcı, aşırı  sağcı, milliyetçi, yabancı düşmanı siyasetin etkilerinden birisidir. Ne yazık ki  Türkiye'ye karşı bir tutum tavır alma haline dönüşmüştür. Dolayısıyla bu  uyarıların yapılması doğrudur, makuldür. Bizim vatandaşlarımız orada güvenli bir  şekilde seyahat edebilmeleri ve oralarda dolaşabilmeleri için tartışmaların  içinde olmasının doğru bulunmaması bir uyarı olarak yerinde bir uyarıdır diye  düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Numan Kurtulmuş, basın toplantısının ardından özel uçakla Çin'e  hareket etti.