Bakan Yıldız, Venezuella Ulaştırma Bakanı Troudi İle Biraraya Geldi

Bakan Yıldız, Venezuella Ulaştırma Bakanı Troudi İle Biraraya Geldi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrolüyle ilgili, “En son geldiğimiz noktada 12. tankerde yüklenmiş durumda ve 8,8 milyon varillik sevkiyat yapıldı. Günlük şu anda devam eden ham petrol boru hattındaki Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattındaki akış şuanda 180 bin, 190 bin varillere çıktı” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Venezuella Ulaştırma Bakanı Haiman El Troudi ile biraraya geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda gerçekleşen görüşmede Yıldız, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da cevapladı. Kuzey Irak petrolüyle ilgili son durumun sorulması üzerine Bakan Yıldız, “Kuzey Irak’ın ham petrolü özellikle ABD’de satışının önünü açan yüksek mahkeme kararı geçtiğimiz hafta içinde sonuçlandı. Bu petrolün satılabileceğini ve bunun önünde herhangi bir maninin olmadığını söyledi. Bunun bir ticari işlem sayılması gerektiğini, eğer Bağdat ile Erbil arasında bir problem varsa bunun Irak’ın içinde çözülmesi lazım geldiğini söyledi. Bizim başından beri tezimiz de bu yöndeydi. En son geldiğimiz noktada 12. tankerde yüklenmiş durumda ve 8,8 milyon varillik sevkiyat yapıldı. Günlük şu anda devam eden ham petrol boru hattındaki Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattındaki akış şuanda 180 bin, 190 bin varillere çıktı. Bizim en son iki hafta kadar önce yaptığımız tadilatta bunun 200-220 bin varillere günlük çıkabileceğini yine kamuoyuyla paylaşmıştık. Yol haritamızda herhangi bir aksaklık bulunmamakta. Şuanda da bizim depolarımızda da 300 bin, 350 bin civarında bir miktar bulunuyor. Artık bunlarda sırasıyla sevkiyata hazır hale gelmiştir” karşılığını verdi.
“DEVLETİN EN ÜST MAKAMINDAKİ BU KARDEŞHANE TÖRENİN VE CUMHURBAŞKANLIĞI DEVİR TESLİMİNİN BİRÇOK KURUMLAR İÇİN DAİMA ÖRNEK TEŞKİL EDİLECEĞİNİ SÖYLEMELİYİZ”
Dünkü Cumhurbaşkanlığı devir teslim töreni ve bugün yapılacak kabine revizyonuyla ilgili soru üzerine Yıldız, şu değerlendirmelerde bulundu:
“11. Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül’ün şuanda halkımız tarafından seçilen 12. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın devir teslimiyle alakalı birçok ülkeye örnek olabilecek en üst düzeyde kardeşliğin vurgulandığı makamların, mevkilerin, bu dostlukların, davanın ve ülke sevgisinin gerisinde onları bıraktığına hep beraber şahit olduk. Zihinlerimizde çok uzun yıllar kalabilecek bir törendi. Devletin en üst makamındaki bu kardeşhane törenin ve Cumhurbaşkanlığı devir tesliminin birçok kurumlar için daima örnek teşkil edileceğini söylemeliyiz. Kabine revizyonu vesilesiyle ister bizim, isterse bir başka arkadaşımızın aynı şekilde davranacağından kamuoyunun hiçbir şüphesi olmaması lazım. 10 Ağustos seçimlerinden önce partimizde, hükümetimizde farklı ayrıcalık oluşturmaya çalışan zihniyetin, gayretin sonuçsuz kaldığını bir kez daha görmüş olduk. Bizler egolarımızı küçülterek bu ülkeyi büyüttük ve dolayısıyla Türkiye büyümesine devam edecek ve biz kültürü ön plana çıkacak. Her ne kadar dünkü istikrarı bozmaya çalışan bir kısım kitapçık fırlatmaları da olmuş olsa, bunun artık Türkiye’deki istikrarı bozmaya yetecek işlemler olmadığını hep beraber gördük. Atanmışların seçilmişlere karşı yapmış olduğu bu tür davranışları, dün milleti küçültmeyle alakalı yapılan bir davranışın yine millet nezdinde irtifa kaybettiğini ve bunun artık tahammül edilmez bir davranış olduğunu bütün halkımızda görmüş oldu. Muhalefetin mutlaka yeni yollar bulması lazım. Kendileri için yeni çözüm yolları geliştirmesi lazım. Bir işin nasıl olmayacağını, nasıl o fırlattıkları kitabı okuyarak daha fazla kendilerini geliştirmesi lazım diye düşünüyorum.”
“TÜRKİYE KENDİ DOĞALGAZ ARZ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK DURUMUNDADIR”
Önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan NATO toplantısının hatırlatılarak, oradaki doğalgazın Türkiye’ye gelmesi konusunda zorluklar çıkıp çıkmayacağı sorusu üzerine Yıldız, “Türkiye’nin doğalgaz tedarikiyle ilgili 3 ülkeden boru sistemiyle beraber doğalgaz tedariki ve 3 ayrı ülkeden LNG sıvılaştırılmış doğalgaz tedariki devam ediyor. Bununla alakalı bize farklı çözüm önermeyenlerin farklı bir şey teklif etmeyeceğine inanıyoruz. Türkiye kendi doğalgaz arz güvenliğini sağlamak durumundadır. 50 milyar metreküpe ulaşan bir yıllık tüketimini farklı şekilde karşılamak durumundadır. O açıdan önümüzdeki günlerde yeni anlaşmalara da hep beraber şahit oluruz diye düşünüyorum” karşılığını verdi.
Elektrik abonelerinden bir tüketim taahhüdü alınması gibi çalışmanın olup olmadığı sorusuna Yıldız, "Gündemimizde ön fatura çıkartıp vatandaşa göndermek gibi bir çalışma yok" yanıtını verdi.
Şirketin yeniden kamuya iadesiyle ilgili bir talep olup olmadığı sorusu üzerine ise Bakan Yıldız, "Özel dağıtım şirketinin 1,4 milyar liralık alacağının 310 milyon liraya bağlanmış olmasına rağmen ödenmemesi, şirketi de sıkıntıya sokar ama biz yolumuza devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.
“2 BİN 400’ÜNÜN TAMAMLANMASI İÇİN TÜRK FİRMALARININ BİZE YARDIMI SÖZ KONUSU”
Venezuella Ulaştırma Bakanı Troudi de, bir gazetecinin Venezuella’nın konut ihtiyacıyla ilgili sorusu üzerine Türk firmalarından Summa firmasının önümüzdeki iki ay içerisinde projesini tamamlayacağını belirterek, “Yaklaşık 4 bin konutu teslim etmiş olacak. Bu projede rekor bir sürede gerçekleşti. Önümüzdeki dönem için Venezuella’da inşaatı planlanan bir kongre merkezi yapımının da yine bu firmaya verilmesi konusunda çalışmalarımız devam etmekte. Aynı şekilde Venuzuella’nın kendi konut ihtiyacını karşılayabilmesi yönünde kurulacak olan bir fabrika inşaatı ve işletmesiyle ilgili çalışmalarımız devam etmekte. Önümüzdeki 2 ay içinde görevlerini tamamladıklarından dolayı bir sonraki döneme dair kendilerine yapım projesi verilmesi öngörülüyor. Bu süre içerisinde de bahsetmiş olduğumuz konutun ihtiyacını giderecek fabrikanın yapım süresi devam edecek” şeklinde konuştu.
2011 yılında ‘Büyük Konut Projesi’ adı verilen çok fazla konutun aynı anda inşa edildiği projeye başladıklarını hatırlatan Troudi, “O tarih itibariyle ihtiyaç duyulan konut açığı 3 milyon iken bugüne baktığınızda bunun 600 bininin teslim edildiğini görüyoruz. Geri kalan 2 bin 400’ünün tamamlanması için Türk firmalarının bize yardımı söz konusu” dedi.