Bakan Yıldız'dan petrol açıklaması

Bakan Yıldız'dan petrol açıklaması

Enerji Bakanı Taner Yıldız, 'Türkiye’nin ham petrol tedarikindeki arz güvenliğini etkileyebilecek herhangi bir durum söz konusu değildir . Şu anda IŞİD’in kontrolünde bulunan boru hattından sevkıyat yapılmıyor ama 3 aydan bu yana yapılmıyor. Kuzey Irak’tan dün de 120 bin varil civarında petrol devam etti. Bugün de akışta bir problem yok bu petrol Irak’ın petrolüdür' dedi.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Taner Yıldız, Kuzey Irak’ta yaşanan gelişmelerle ilgili olarak değerlendirmelerde de bulundu. Yıldız, "IŞİD’in özellikle son 3 gün içinde ’Irak’ın kuzeyindeki hareketlenmeleri enerji sektörünü nasıl etkiler?’ diye bir soru soruluyor. Bunun bugün itibariyle değerlendirmesini yapmak lazım. Önümüzdeki süreçte neler olur bunu hep beraber izleyeceğiz. Ancak şunu söylemem lazım. Türkiye’nin ham petrol tedarikindeki arz güvenliğini etkileyebilecek herhangi bir durum söz konusu değildir. Oradan herhangi bir akışın IŞİD’in kontrolünde bulunan sahalardan Türkiye’nin enerji tedarikini, ham petrol tedarikini etkileyebilecek bir durum söz konusu değildir" dedi.

"PETROL IRAK’INDIR"

Türkiye’nin yaklaşık 13 ülkeden ham petrol alımına devam ettiğini belirten Yıldız, "Irak’ın orta kesimlerinden ve güneyinden gelen petrolün Kerkük-Yumurtalık Ham petrol Boru Hattı ile beraber Ceyhan’a geliyor olmasını biliyorsunuz. 3 aydan bu yana böyle bir sevkıyat şu anda yoktu. Şu anda IŞİD’in kontrolünde bulunan boru hattından sevkıyat yapılmıyor ama 3 aydan bu yana yapılmıyor. Kuzey Irak’tan dün de 120 bin varil civarında petrol devam etti. Bugün de akışta bir problem yok ama tekrar söylüyorum bu petrol Irak’ın petrolüdür. Irak’ın siyasi bütünlüğüne Türkiye her zaman olduğu gibi nezaket göstermektedir ve buna önem vermektedir. Irak’ın bütünlüğü ve orada oluşacak bütün gelirin yine Irak halkının belirlediği tarzda paylaşılmasına Türkiye önem vermektedir. Ve yine önceden de söylediğim gibi bu petrol Irak’ın ürettiği Türkiye’nin ilettiği ve dünya piyasalarına Ceyhan’dan sunulduğu bir petroldür. O yüzde bugün itibariyle herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Ama önümüzdeki günlerin ne tür değişiklikler getirebileceğini, nasıl bir yeni yapılanma oluşturacağını şu anda, bugünden söylemek mümkün değildir" şeklinde konuştu.

Taner Yıldız şöyle devam etti: "İki büyük tanker yüklendi ve onlar çıktı, sevkıyatları yapıldı. Ama hangi ülkelere bunlar nasıl satılıyor o konu bizim konumuz değil. Bizim çıkan petrolü Bağdat’a bilgi olarak da verdiğimiz kaç varil ne zaman ne şekilde yüklendiği her zaman bunlarla alakalı önceden konuştuğumuz gibi bilgi verdiğimiz bir kalemdir. Kurgumuzda şu anda dediğim gibi herhangi bir değişiklik yoktur."

Yıldız, petrolün gelirinden Irak Merkezi Yönetimi’ne herhangi bir pay aktarılıp aktarılmamasıyla ilgili olarak "Önceden ne konuşmuşsak biz onu uygularız. Bu petrolün geliri Irak’ın tamamına aittir. Irak’ta şu ana kadar kurulamayan sistemi, hatta bozulmaya çalışılan sistemi Türkiye yaptığı bu işlemle beraber kurmuştur. Bu önemli bir gelişmedir. Ve Türkiye, bu olumlu duruşunu sürdürmeye devam edecektir" diye konuştu.