Bakanlardan Ermenek’te Açıklama

Bakanlardan Ermenek’te Açıklama

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, madende mahsur kalan 18 işçiyi kurtarmak için her metreyi aştıklarında yeni şeylerle karşılaştıklarını ve 1,5 metrelik çökmeler olduğunu söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ortak açıklama yaparak madendeki kurtarma çalışmalarını değerlendirdi. Bakan Taner Yıldız, suyu tahliye ettikçe arkasından çamurun geldiğini gördüklerini, 16 metreye kadar su boşaltıldığını bildirdi. Bakan Yıldız, “Ancak boşalttığımız yerin tahkimatının bir kısım tahkimatın bozulmasına rağmen 1 metrelik, 2 metrelik çöküntüler oluştu. Bu bizim için hem suyu, hem çamuru tahliye etmek hem de bir yandan madencilikle ilgili tahkimat yapmayı zorunlu kılıyor. Tabii ki zaman ilerliyor. Bizim 18 işçi kardeşlerimizle alakalı umutlarımızın azaldığını söylemem gerekir. Burada bu çöküntülerin aynı zamanda dışarı çıkartılması, dünkü Ahtapot’un montajı yan tarafa alındı ve raylı sistemden yararlanılıyor şu anda. İşimizin kolay olmadığını, zaman alacağını, bununla alakalı da bütün ekiplerin 24 saat kesintisiz, vardiyalı olarak çalıştığını söylemem lazım. 30’a yakın kurum ve içinde madencilikle alakalı, bütün maden içerisinde faydalı olabilecek bütün ekip İstanbul, Ankara, İzmir’den gelen bütün malzemeler kullanılıyor. Yeni bir malzeme arayışımız şu anda yok. Ama burada zamanla mücadele ettiğimiz için hem nefeslikte, hem desandrede iki ayrı kolda sürdürülüyor. Görev bölümleri, taksimatları tekrar gözden geçirildi. Çalışmalar da devam ediyor” dedi.
"ÇAMUR KİTLE TEMİZLENMEYE ÇALIŞILIYOR"
Bakan Lütfi Elvan ise, basınçlı su ile birlikte oluşan çamur kitlesinin temizlenmeye çalışıldığını söyledi. Bakan Elvan, “Dün öncelikli olarak suyun biran evvel çekilmesi ana hedefimiz demiştik. Bugün gelişmeler neticesinde o çamur kitlenin yer altından temizlenmesi, temizlenen kesimin tahkimatının yapılması ve üçüncü aşamada bu suyun tahliyesi öncelikli hedefimiz arasında yer alıyor. Bu çerçevede çalışmalar devam ediyor. Teknolojik imkanlar neyse en son teknoloji kullanılarak bunların hepsi yapılıyor. Tüm işçilerimiz gece gündüz çalışıyorlar. Şuan aşağı yukarı 75-80 işçi her iki tarafta da çalışıyor. Bir taraftan tahkimat yapıyorlar, diğer taraftan çamurlu kesimi dışarı aktarıyorlar, bir taraftan suyun tahliyesine yönelik çalışmaları yürütüyorlar. Oradaki kardeşlerimize yönelik umudumuz her geçen gün daralıyor ama elimizden geldiğince tüm imkanlar seferber edildi, çalışmalar devam ediyor” diye konuştu.
"ÇALIŞMALAR DURDURULMADI"
Bakan Faruk Çelik de, madende su tahliyesi çalışmalarının durdurulduğu yönündeki haberlerin doğru olmadığını söyledi. Bakan Çelik, “Herkes üzerine düşen görevi azami gayretle yerine getiriyor. Maden ocağında olup bitenlerle ilgili gerçek bilgi kaynağının şu açıklamalar olduğunu vurgulamak istiyorum. Sabah geldiğimizde burada su bir merkezden çekimi bir miktar durdurulduğu, çalışmaların yapılmadığı, tahkimatın yapılmadığı gibi son derece olumsuz, gerçeği yansıtmayan değerlendirmelerle karşı karşıya kaldık. Bunlar doğru değil. Tam aksine gerek tahkimatla ilgili, gerek içerideki materyallerin dışarıya atılması ve suyun tahliyesi ile ilgili yoğun bir çalışma içinde olan onlarca, yüzlerce arkadaş varken yanlış bilgilendirmenin yapılması ve bilgi kaynağının mutlaka bu açıklamalar çerçevesinde değerlendirilmesinin doğru olacağı içerisindeyim. Kamuoyuna yanlış bilgi vermeyelim. Son derece ehil arkadaşlarımız planlı programlı bir şekilde şuanda ocağın metrelerce altında çok düzenli bir çalışmayı sürdürüyor. İnşallah kısa sürede yol alırız diye düşünüyorum” dedi.
Bakan Çelik, ‘Bu ocağa ruhsat verilmemeliydi’ yönünde açıklamasının olmadığını da belirtti. Bakan Çelik, “Daha önce buraya gelen milletvekili arkadaşlarımızla geçmişteki maden kazaları ile ilgili değerlendirmeler yaptık. O arkadaşların yanlış aktarımları oldu, onu düzeltmeye yönelik bir açıklamaydı. Yanlış daha farklı anlaşılmalar olmasın diye. Konu şu; ocağın içinde olup bitenleri hızlı bir şekilde sonuçlandırılması mücadelesi, buna endekslenmişiz. Israrla başka noktalara çekmeyi doğru bulmuyorum, bu gayret içerisinde olanlar var. Bu doğru bir yaklaşım değil” diye konuştu.
"ÇAMURLU SUYUN İÇERİDEKİ TAHRİBATINI GÖRMÜŞ DEĞİLİZ"
Bakan Taner Yıldız, suyun ne zaman tahliye edileceği ile ilgili bir öngörüsü olup olmadığı yönündeki soru üzerine, su çekildikçe karşılaşacakları tabloyu bilmediklerini anlatarak, “Karşımıza her metreyi aştıkça yeni şeyler çıkıyor. 5-6 bar civarında gelen çamurlu suyun içerideki tahribatı şuanda görmüş değiliz. Ama her ulaştığımız metre bize yeni bir tablo çıkartıyor ve biz o tabloyu, problemi çözmemiz lazım. Suyu aktarmak önceliğimizde ama suyu aktardıktan sonra çamurun ve tahkimatın bozulduğunu gördük. O tahkimatı yapmadan, çalışmayı yapacak arkadaşların güvenliğini sağlamada biz orada çalışmayı sürdüremeyiz. 24 saat çalışma var. Bunun ile çalışmanın adı su aktarma diye anlaşılmaması lazım. Bize yeni gelecek tabloların ne olacağını bilemeyiz. İleride temiz suya geleceğimiz nokta varsa, ocağın eğimlerine, plato yaptığı düze yerlere bakarak söylüyorum biz güvenliği sağlayarak bunları yapmamız lazım. Tabii ki özellikle ocağın giriş alanı ile alakalı çalışmanın rahatlatılması içinde bir kısım önlemler ve tedbirler almak zorundayız ki, çalışanlar orada daha yoğun ve daha aktif olabilsinler ama bütün kamuoyu bilmeli ki hiç şüphesiz burada 24 saat kesintisiz bir çalışma yapılıyor. Bunun başlıkları ve isimleri de değişmek kaydıyla” dedi.
"1,5 METRELİK ÇÖKMELER OLDU"
Bakan Yıldız, madende çökmeler olduğunu da açıkladı. Yıldız, “1 metre, 1.5 metrelik çökmeler oldu. Bunun adına siz hangi tabiri kullanırsanız, olan hadisenin aslı tamamı bu. İleri de göçüklerle de karşılaşabilir miyiz, karşılaşabiliriz. Şuanda biz bunu bilmiyoruz. Şuan olan kamuoyu ile birebir şeffaf ve açık olarak paylaşmamız lazım. Şuan olan, o suyun basınçla beraber oluşturduğu ağaç tahkimattaki deformasyon, bozulma, yapılmadan ilerlenemiyor. Malum biz tabanı güvence altına almamız lazım ki, orada ilerlenebilsin ve en son noktalara kadar ulaşılabilsin” şeklinde konuştu.
"KİMSENİN GÖZÜNÜN YAŞINA BAKMAYIZ"
Bakan Yıldız, Soma’da Uyar Madencilik’le ilgili ‘Maden sahibini bulamıyoruz’ dediği iddiaları ve Ermenek’te de su basan ocakta Uyar Madencilik ile karşılaşıldığının hatırlatılması üzerine, “Kimsenin gözünün yaşına bakmayız” dedi. Yıldız sözlerine şöyle devam etti:
“Ben yapı olarak ancak doğruyu ve gerçeği paylaşıyorum. Biz Uyar Madencilik’in çalışmalarından memnun değiliz. Ben bulamadığımızla alakalı bir şey söylemedim. Burası amcasının olduğunu söyleniyor. Ben şunu söyledim, üzerlerine ruhsatlı varsa bu ruhsatların kaldırılması talimatını verdim Soma’dan sonra. Biz hem işçi kardeşlerimizin hukukunu koruyarak hem de makul ölçülerde işçi sağlığı ve iş güvenliği çerçevesinde yerli kömürün üretilmesiyle alakalı politikalar üretiyoruz. Burada ister işveren ister kamu olsun, eğer birisinin kusuru varsa, var ki işlem oluyor, bunun açığa çıkartılmasıyla alakalı kimsenin bir tereddüdü olmasın. Bizim bu manada idaremiz tamdır, biz yalnızca dünyada cezalar değil aynı zamanda ahretteki vebale de inanan insanlarız. O yüzden kimsenin gözünün yaşına bakmayız. İster Uyar olsun, ister uymayan olsun. Bu konuda tavizimiz olmaz.”
Ermenek’teki madenin ruhsat sahibinin başka firma, işletmecisinin ise Soma’daki madeni işleten Uyar Madencilik’in sahibinin amcası olduğunu öğrendiklerini dile getiren Bakan Yıldız, idari ve adli soruşturmaların da sürdüğünü sözlerine ekledi.
"HİÇBİR ŞEYİ SAKLAMIYORUZ"
Bakan Elvan tekrar söz alarak, kamuoyundan hiçbir şeyi gizlemediklerini vurguladı. Elvan, “Biz iki günden beri her şeyi sizlerle paylaşıyoruz ve paylaşmaya devam edeceğiz. Ama kulaktan dolma bir takım bilgilerle haber geçilmesi son derece yanlış. Biz hiçbir şeyi saklamıyoruz. Olan biten neyse açıklığıyla ortaya koyuyoruz. Son hadise, 800 kodunda galeriyi çamur kaplamış, yaklaşık 1 metrelik kısımda tahkimatın aşağıya indiği görüldü, bununla ilgili çalışma başlatıldı. Birilerinin buraya gelip fısıltılarla bir taraftan insanları provoke edici, yalan haber üretici kişilere itibar etmeyin” şeklinde konuştu.
Sorular üzerine Bakan Taner Yıldız, ilerleyen metrelerde de göçükler olabileceğini ifade ederek, “Burada basınçlı çamurla beraber su geldi. Hangi tahkimatını bozduğunu şu anda bilmiyoruz. Ama göçük varsa da göçük oldu deriz. Nereden kaynaklandığı ortada. Çamurlu, basınçlı su geliyor. Çökebilir ama biz şu anda maden ocağında ne oluyorsa birebir paylaşıyoruz” dedi.
"BANA ULAŞAN MEKTUP OLMADI"
Bakan Lütfi Elvan, işçilerin birkaç yıl önce bu madendeki sıkıntılarla ilgili kendisine mektup yazdıklarını ve cevap gelmediğini ifade ettikleri sorusu üzerine, “Onu bana da ifade ettiler ancak bana ulaşan herhangi bir şey olmadı. Milletvekilimiz Mevlüt Beye ulaşan bazı talepler, özellikle bu yemekle ilgili bazı talepler ulaşmış. Ama benim şahsıma doğrudan bana ulaşan herhangi bir şey olmadı. Yemeği yeraltında yemekle ilgili sıkıntı olmuş. İkinci husus, burada bulunan işçilerin 45 gün gibi bir süre işlerine son verilmiş, bunu bana aktardılar” diye konuştu.